František Filipovský si v Chalupářích zahrál Lojzu Kláska, Evženova kamaráda

František Filipovský si v Chalupářích zahrál Lojzu Kláska, Evženova kamaráda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
František Filipovský se do filmových dějin zapsal především jako nekorunovaný král dabingu. V televizi si ho nejčastěji připomínáme v seriálu Hříšní lidé města pražského nebo jako čiperného důchodce z Básníků. V Chalupářích si zahrál přítele a rádce Evžena Humla.

František Filipovský zdědil talent po svém muzikantském otci, který byl spolužákem Antonína Dvořáka, a dokonce seděl v roce 1866 v orchestru, který dirigoval Bedřich Smetana při premiéře Prodané nevěsty.

Jako hyperaktivní dítě byl František umělecky aktivní už od dětství, hrál na několik nástrojů a byl členem kostelního sboru. Přebytek elánu využil pro sport, a to i přesto, že byl malého vzrůstu. Po gymnáziu vystudoval ještě obchodní akademii, ale rozhodně nepatřil k premiantům.

Jako absolvent obchodní školy měl šanci získat úřednické místo, a tak z Přelouče odešel do Prahy, aby byl blíže divadlu, které bylo jeho vášní. Byl v řadě divadelních spolků a když měl volno, jezdil s kočovnými umělci.

Při tom všem si ještě troufl studovat dějiny umění na Univerzitě Karlově, ale když přišla šance stát se členem Osvobozeneckého divadla, tak studium přerušil.

Nedalo mu velkou práci se v divadle prosadit. Měl skvělou fyzičku a hudební talent. To dokázal zúročit, a navíc už v mládí vypadal jako postarší pán, tak pro něj bylo hodně hereckých příležitostí.

Filipovský, Sovák, zdroj. Ivam Minář / © Česká televize

Jeho rychlá a prudká gesta, to, že chvíli nepostál, neposeděl, neustále musel být v pohybu, vytvořilo jeho herecký profil.

Na filmovou kariéru si musel chvíli počkat, ale v třicátých a čtyřicátých letech natočil kolem sedmdesáti filmů. Většinou byl však obsazován do vedlejších rolí, ale i tak na sebe dokázal strhnout pozornost. Neustále hrál účetní, tajemníky, úředníky, číšníky, krejčí, právníky. Dokázal být úlisný a skvěle působil v roli šprtů.

Zajímavé je, že od mládí hrál starší muže a až po třicítce vytvořil dvě studentské role, které se zapsaly do dějin. Byl student Krhounek ve filmu Škola, základ života a třídní bonzák Mazánek v Cestě do hlubin študákovi duše.

Za svou kariéru vytvořil celou řadu filmových čertů, kterými se proslavil. Ten nejznámější byl ve filmu Hrátky s čertem. Další nezapomenutelnou roli vytvořil jako odporný, slizký a zákeřný tajný fízl Bretschneider v komedii Dobrý voják Švejk.

Z novější tvorby ho můžete vídat v komediích Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Dívka na koštěti, Šest medvědů s cibulkou, Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Určitě je také nezapomenutelný jako Blekota ze seriálu Arabela.

Pro české diváky se stal František Filipovský ztělesněním francouzského herce Louise de Funése, se kterým si byl i fyzicky podobný a kterého mistrovsky nadaboval. Louis de Funés se s Filipovským chtěl setkat, protože byl z jeho hlasu nadšený, ale politické poměry té doby nakonec už domluvené schůzce nepřály a ze setkání sešlo.

Zdroj článku:
  • Kniha Legendární seriál Chalupáři - příběh natáčení a osudy jeho hrdinů