Věděli jste, kdo skládá hudbu pro váš oblíbený seriál Ulice?

Věděli jste, kdo skládá hudbu pro váš oblíbený seriál Ulice?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý, kdo Ulici sleduje poctivě až do závěrečných titulků, si může všimnout, že hudbu k seriálu skládá Petr Malásek. Kdo to je, s kým slavným spolupracoval a pro jaké další seriály či filmy už komponoval hudbu?

Skladatel hudby k Andělské tváři i k Havlovi

Možná si myslíte, že Petra Maláska ani neznáte, ale je to ten pán, který se čas od času objevuje po boku Dany Morávkové, s níž je od roku 1996 šťastně ženatý. A také je to ten pán, jenž složil hudbu pro mnohé vaše milované filmy a seriály, ale vezměme to hezky od začátku…

Skladatel a klavírista Petr Malásek (*10. 6. 1964, Praha) pochází z hudební rodiny a nadání zřejmě podědil po otci Jiřím, jenž byl rovněž skladatelem a pianistou. Odborného vzdělání se Petrovi dostalo na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění. Komponuje zejména scénickou hudbu pro divadlo, film a televizi. Inspiraci mu dopřává jazz a vážná hudba. Jeho tvorba prokazuje výraznou melodickou invenci, pružnost ve stylu, všestrannost a instrumentální zručnost. Roku 2003 byl nominován na cenu Český lev v kategorii nejlepší hudba k filmu Andělská tvář (2001), v roce 2020 to pak bylo za životopisné drama Havel. V posledních letech skládal hudbu např. k romantickému dramatu Můj příběh (2019), tanečnímu snímku Muzikál aneb Cesty ke štěstí (2016), k rodinné komedii Andílek na nervy (2015) nebo ke komedii Líbáš jako ďábel (2012). Jeho tvorbu mohou znát i milovníci pohádek, a to z filmů, jako je Peklo s princeznou (2009), Z pekla štěstí 2 (2001) atd.

Ulicí tvou jsem já…

Jak už bylo naznačeno, Petr Malásek komponuje i pro seriály, nejnověji pro dramatickou sérii Bez vědomí (2019), dále např. pro mysteriózní krimi seriál Strážce duší (2005) nebo pro nekonečný rodinný seriál Ulice (2005). Skládal rovněž hity našich předních interpretů, mj. Báry Basikové, Hany Hegerové nebo Marty Kubišové. Lidé se k němu s důvěrou obracejí jako k citlivému doprovodnému umělci. Na koncertech tak provází největší hvězdy včetně Lucie Bílé. Právě jejich spolupráce dala vzniknout písni Ulice pro stejnojmenný seriál. Petr Malásek složil hudbu, Lucie Paulová napsala text a Lucie Bílá singl nazpívala. Vznikl hit, který se nám připomíná každý všední večer na obrazovkách televize Nova, i když jen beze slov, a to už od prvního dílu odvysílaného v roce 2005. Premiérově zazněl v sobotu 14. ledna v zábavné show vysílané při příležitosti vyhlášení výsledků ankety ANNO 2005.

Petr Malásek, Zdroj: Shutterstock / Nextfoto

S Danou Morávkovou oslavil 25. výročí svatby

Petr Malásek miluje improvizaci nejen v muzice, ale i v manželství s Danou Morávkovou. Rád jejich vztah občas okoření nějakým překvapením a těší ho, když jí může dělat radost a rozesmívat ji. Z neplánovaných věcí se většinou stávají jejich nejhezčí společné zážitky. Podle Dany není Petr žádný trémista. Může klidně hrát pro vyprodanou O₂ arenu nebo celé Václavské náměstí, aniž by se kvůli tomu nervoval. Když ale pracuje na něčem opravdu důležitém, vždycky mu dopřeje dostatek prostoru. Tihle dva si zkrátka rozumí i po letech, mají spolu syna Péťu, v říjnu oslavili pětadvacáté výročí svatby a patří k ukázkovým párům českého showbyznysu.

 

Zdroje: