KVÍZ: Otestujte se, kolik si toho pamatujete o ikonických rolích filmového milovníka Oldřicha Nového

KVÍZ: Otestujte se, kolik si toho pamatujete o ikonických rolích filmového milovníka Oldřicha Nového
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kristián, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Eva tropí hlouposti. To je jen malý výčet úspěšných filmů Oldřicha Nového. Celkově ztvárnil více než 40 filmových rolí. Znáte ty nejpopulárnější?

Hrál, režíroval i šéfoval divadlům

Oldřich Nový (7. 8. 1899 – 15. 3. 1983) získal vztah ke hraní díky otci, který měl jako hasič na starost zajištění hlídek v pražských kinech, a také díky strýci, který jej bral s sebou do Národního divadla, kde působil jako herec. Otec si však přál, aby se Nový vyučil sazečem a měl tak jisté živobytí. Zájem o divadlo ale u něj nepřestal. Už při studiích začal hrát s ochotníky a od roku 1918 působil v angažmá divadla v Ostravě. O rok později odešel do Brna, kde nejprve hrál a později také režíroval a šéfoval operetě brněnského Zemského divadla. 

V roce 1926 odešel kvůli neshodám do Prahy, kde se stal ředitelem Národního divadla. Zde se mu konečně podařilo prosadit hudební komedii, se kterou v Brně neuspěl. S tímto žánrem byl na pražských prknech velmi úspěšný.

Jako ikonický milovník ve filmu

Svou filmovou kariéru odstartoval během německé okupace. Přestože svou první filmovou roli získal už v roce 1922 v němém filmu Neznámá kráska a později se objevil v několika menších rolích, úspěch mu přinesl až snímek Kristián (1939) režiséra Martina Friče. Jednalo se o Nového vůbec nejúspěšnější film, ve kterém excelovalo jeho herecké charisma milovníka žen. 

Následovala řada dalších populárních filmů, ve kterých se objevoval s dalšími hvězdami českého stříbrného plátna, jako byla Nataša Gollová, Věra Ferbasová, Adina Mandlová, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan a další.

Další osud po válce

Po válce se objevil se v několika filmech, kde ztvárnil hlavní roli. Nicméně úspěch z předválečných filmů se nezopakoval. Za zmínku z pozdější tvorby stojí především hudební komedie Zdeňka Podskalského Světáci (1969). Nový se věnoval poté především divadlu a hostoval po celé republice, hrál mnoho slavných hlavních rolí a několik úspěšných her také režíroval.

Nového životní motto

Na závěr si připomeňme Nového životní motto, které dobře charakterizuje jeho slavné herecké role i jeho osobnost: “Smích je kořením života a dokud se člověk dovede smát, je živ. Až se začnou všichni lidé na sebe usmívat a přestanou si kopat jámy, pak bude na světě blaze.“