Karel Heřmánek jako Vladimír Matula v seriálu Gympl s (r)učením omezeným

Karel Heřmánek jako Vladimír Matula v seriálu Gympl s (r)učením omezeným
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vzpomínáte na seriál Gympl s (r)učením omezeným, který se poprvé objevil na televizních obrazovkách před deseti lety a vyprávěl příběh neblaze proslulé hradecké školy? A pamatujete na ředitele, jenž si rád přihnul ze skleničky?

Karel Heřmánek roli přijal i díky Libušce Šafránkové

Libuška Šafránková si měla v seriálu zahrát Elišku Holoubkovou, profesorku českého jazyka a hudební výchovy. Přijala však pouze pod podmínkou, že Karel Heřmánek vezme roli ředitele Vladimíra Matuly. A jeho to natolik potěšilo, že skutečně souhlasil.

Matula, jemuž studenti neřekli jinak než „Starej“, byl postarší a sympatická postava, která se ale potýkala s démonem alkoholem. Jeho závislost bývala zdrojem komických situací, ačkoli sama o sobě rozhodně nevzbuzovala veselí. Už na začátku mu způsobila velké nepříjemnosti…

Vladimír Matula si prošel mnoha příkořími

Vladimír a Eliška si na sebe dlouho mysleli, ale protože se ani jeden z nich neodhodlal k zásadnímu kroku, zůstali přáteli. Když se Eliška později odvážila Vladimíra pozvat na večeři, on se samou radostí tak opil, že nakonec nedorazil a pořádně Elišku zklamal. Není divu, že se začala scházet s bývalým přítelem. Vladimíra to zdrtilo a jeho psychice neprospělo ani náhlé zjevení autistické vnučky Nikol (Sara Sandeva), s níž si vůbec nerozuměl. Vedení školy předal zástupkyni Evě (Lucie Benešová) a odporoučel se do protialkoholní léčebny.

Zástupkyně Eva (herečka Lucie Benešová), Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Bývalý ředitel se dočkal šťastného konce

Po návratu se Vladimírovi začalo blýskat na lepší časy. Dozvěděl se, že Eliška ukončila vztah s Jandourkem, a rozhodl se chopit šance. Na obzoru se však vyskytl další rival, a sice tělocvikář Pařízek. Vladimír ho zaskočil tím, že věnoval Elišce sbírku veršů, které napsal během pobytu v léčebně. Pařízek mu za to podstrčil alkohol, aby jej znemožnil. Následně navíc požádal Elišku o ruku, ale Vladimír udělal totéž a Eliška si nakonec vybrala bývalého pana ředitele. V závěrečném díle seriálu se Vladimír usmířil také se synem Hynkem a vnučkou Nikol.

Právě vývoj, jímž si postava ředitele prošla, byla dalším z důvodů, proč se Karel Heřmánek uvolil roli přijmout. Zajímavé je, že v tomtéž seriálu si zahrál i jeho syn, Karel Heřmánek mladší, a to studenta Mathiase Holečka zamilovaného do Julie Smutné.

Zdroje článku: