Světáci (1969): Oldřich Nový se bál, že si zkazí reputaci

Světáci (1969): Oldřich Nový se bál, že si zkazí reputaci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčet bláznivou veselohru krátce po srpnové okupaci 1968 se mnohým nejevilo jako dobrý nápad. Hercům do smíchu nebylo a režisér Zdeněk Podskalský měl co dělat, aby na place rozehnal chmurnou náladu. Navíc neustále poslouchal kritiku na adresu scénáře. Chvíli to vypadalo, že Světáci vůbec nevzniknou.

Prvorepublikový elegán Oldřich Nový po přečtení scénáře neuměl zakrýt zklamání. Roli učitele tance zpočátku nechtěl přijmout, protože mu připadalo, že si takovou fraškou na stará kolena zkazí reputaci. A to Poskalského nakoplo. Spolu s Jiřím Sovákem scénář narychlo přepsali. Nový konečně kývl. 

Hercům potom režirér vysvětlil, že scénář je pouze orientační. Před kamerou mohou improvizovat, jak chtějí. Herci se toho chytili a spoustu hlášek vymysleli přímo na place. Hráli naplno, jako by to měl být jejich poslední výstup. A například pro Jiřinu Jiráskovou to byla opravdu její poslední velká filmová role před třináctiletým zákazem. Tak se zrodila kultovní komedie, u které se diváci skvěle baví dodnes.