Filmový Kristián miloval jen jedinou ženu: Jaký byl životní příběh Oldřicha Nového?

Filmový Kristián miloval jen jedinou ženu: Jaký byl životní příběh Oldřicha Nového?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Zavřete oči, odcházím.“ Z filmového Kristiána se ženám podlamují kolena ještě dnes. Oldřich Nový byl prototypem prvorepublikového gentlemana. Jaký byl ve skutečnosti?

Dětství a počátky u divadla

Narodil se jako Oldřich Albín Nový 7. srpna 1899 na pražském Žižkově. Na svět přišel do rodiny pekaře, později hasiče.

Právě rodiče mu předurčili hereckou dráhu. Maminka proto, že malému Oldřichovi předčítala pohádky, tatínek zase tím, že jej bral do tehdy nově vznikajících kin, kam zaváděl z titulu své profese protipožární hlídky.

Strýc Miloš Nový chlapce vodil do Národního divadla, na jehož prknech účinkoval. Budoucí filmová hvězda se však vyučila sazečem, neboť otec si pro synka přál seriózní živobytí.

Od ochotnického divadla se Oldřich Nový přesunul k profesionálnímu hraní. V roce 1918 dostal angažmá v Ostravě. Uplatnit se tu dokázal i jako režisér nebo šéf operety. Své zkušenosti zúročil i při návratu do Prahy.

Období největší slávy

Zlatý věk Nového kariéry přišel v éře okupace. Právě z tohoto období pochází i jeho nejslavnější role svůdníka Kristiána. Následovaly komedie jako Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém nebo Když Burian prášil.

Pro jeho charisma se do něj záhy zamilovala nejedna žena. V soukromí však slavný herec své popularity nijak nevyužíval. Jeho velkou láskou byla fotografka Alice Wienerová, kterou si herec, pravda, že na intervence jejího tatínka, vzal.

Svou ženu Oldřich Nový skutečně miloval, a to natolik, že ji hrdě bránil v dobách, kdy bylo již jasné, že její židovský původ bude znamenat problém. Život své ženě zachránil tím, že se s ní odmítl rozvést. Deportování do koncentračního tábora oba přežili, nakonec se Oldřich Nový mohl znovu setkat i se svou milovanou životní družkou.

Ač se po druhé světové válce uplatňoval obtížněji, v jeho filmografii se přesto objevilo několik zajímavých titulů jako Fantom Morrisvillu Bořivoje Zemana nebo snímek Zdeňka Podskalského Světáci.

Jednu z posledních příležitostí mu před kamerou dal seriál Taková normální rodinka. V posledních letech života Oldřich Novotný nehrál, ani se neobjevoval na veřejnosti. Zemřel v roce 1983.

Zdroj: