KVÍZ: Stručná historie Hollywoodu. Vyzkoušejte si, jak moc dobře znáte nejslavnější filmové trháky

KVÍZ: Stručná historie Hollywoodu. Vyzkoušejte si, jak moc dobře znáte nejslavnější filmové trháky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová studia v Hollywoodu patří mezi nejprestižnější na světě. Ačkoliv jejich nejznámější tvůrčí počiny zná téměř každý, málokdo ví, jaké byly samotné počátky hollywoodské kinematografie.

Počátky Hollywoodu

V roce 1853 stála na místě, kde dnes stojí Hollywood, jen malá chatrč. Během následujících dvou desetiletí se však z oblasti stala prosperující zemědělská obec zvaná Cahuenga Valley. Později se přidaly také další domy, a tak zde na přelomu 19. a 20. století již stála pošta, hotel, a dokonce i tramvajová trať.

Velký muž jménem H. J. Whitley

Významnou postavou rozvoje Hollywoodu byl bezpochyby realitní magnát H. J. Whitley. Ten nechal postavit slavný hotel Hollywood, v němž dnes sídlí multifunkční komplex Dolby Theatre, který je mimo jiné dějištěm předávání Oscarů. Pod Whitleyho rukama se Hollywood dále rozpínal, až se stal součástí sousedního Los Angeles.

Vznik filmových studií

Prvním filmem dokončeným v Hollywoodu byl Hrabě Monte Christo (1908), ačkoli jeho výroba začala v Chicagu. Prvním filmem natočeným výhradně v Hollywoodu tak byl krátký film s názvem Ve staré Kalifornii (1910). V roce 1911 pak na Sunset Boulevardu vzniklo první filmové studio, postupně se pak přidávaly další.

Slavný nápis

Písmena tvořící známý nápis na nedalekém kopci nad Los Angeles původně tvořila nápis Hollywoodland. V roce 1923 jej nechal postavit vydavatel Los Angeles Times a realitní developer Harry Chandler za 21 000 dolarů. Nápis měl vydržet jen rok a půl, stal se však součástí hollywoodské kultury, a tak zůstal. V roce 1949 byl částečně restaurován a poslední čtyři písmena byla odstraněna. V průběhu let pak byl opravován ještě několikrát, díky čemuž se dochoval až do dnešní doby.

Zlatý věk Hollywoodu

Ve 30. letech 20. století, v době vrcholícího zlatého věku Hollywoodu, byl filmový průmysl jedním z největších podniků ve Spojených státech. Ani v následujících dekádách si však centrum filmového průmyslu až na drobné výjimky nijak nepřihoršilo. Hollywood tak bezpochyby zůstane na špičce světové kinematografie. I nadále bude pokračovat v nastaveném kurzu a bude se snažit zaujmout i pobavit diváky všech věkových kategorií po celém světě.

Máte přehled o nejslavnějších filmech a hercích Hollywoodu?

Ať už patříte mezi filmové nadšence, či naopak nikoliv, není sporu o tom, že Hollywood má za sebou poměrně pestrou historii, kterou dnes můžeme obdivovat nejen na stříbrném plátně, ale také při návštěvě této čtvrti v americkém Los Angeles.