Jak dnes žije uličník Pepíček Novák z Kameňákova

Jak dnes žije uličník Pepíček Novák z Kameňákova
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdravě zlobivý, přirozený a sympatický byl Tomáš Lipský ve filmech Zdeňka Trošky, kde si zahrál syna policajta a učitelky, který v jednom kuse provokuje svou sestru. Pepíček u diváků zabodoval a kdo se nepodíval, jak se dětský herec jmenuje, určitě by si jej nespojil se slavným rodem Lipských.

Dnes je „Pepíčkovi“ už 33 let a změnil se k nepoznání. Z brýlatého rošťáka, se kterým si nevěděla rady ani jeho filmová maminka (Jana Paulová), je velice pohledný mladý muž a je možná škoda, že herectví ho neoslnilo natolik, aby mu zasvětil život. Práce před kamerou pro něj představovala jen jednu životní kapitolu. Se svým vzhledem by však rozhodně uspěl, a to především u ženského publika, i v dospělosti.

Tomáš Lipský je vnukem uznávaného režiséra Oldřicha Lipského. Jeho prastrýcem je Lubomír Lipský, slavný herec, který zazářil v mnoha českých komediích. Tomáš si tak mohl oťukat, zda by se mu líbilo více před kamerou, nebo na režisérské židli. Premiéru před kamerou měl ve filmu Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko v roce 2001, kde ho obsadil Václav Vorlíček. Popularitu mu však přinesla až role Pepíčka Nováka v Kameňáku. Svým komentováním rodinného života bavil diváky, a i jeho herectví nadchlo. Plánoval si tedy, že bude komediálním hercem s posláním bavit lidi.

Lipský a Paulová ve filmu
Lipský a Paulová ve filmu | Zdroj: TV Nova

Nakonec však změnil plány a šel na filmovou školu do Písku studovat kameru. Odtud pokračoval na FAMU.

Dnes má na svých webových stránkách uvedenou profesi kameramana. V životopise uvádí, že byl od malička fascinovaný světem filmu, především fotografováním a postprodukčním procesem. Svému otci pomáhal ve střižně, a tak se vše kolem filmu učil v rodině už od dětství.

Poté, co dětské nadšení z role rošťáka Pepíčka opadlo, zjistil Tomáš, že chce být spíše za kamerou, a tak svůj život nasměroval tímto směrem. Studiu se věnoval deset let a měl možnost se podívat i na univerzitu v Kalifornii.

Zajímavé je, že režii na FAMU studoval také syn jeho prastrýce Lubomíra, který však zemřel tragicky už ve čtyřiceti letech. Úmrtí to bylo hodně netradiční, protože si vyšel na procházku, ze které se domů už nevrátil. Pravděpodobně měl infarkt a bohužel nedostal patřičnou pomoc. Na konci roku mrzlo, takže příčinou úmrtí bylo umrznutí.

Nebylo to jediné podivné úmrtí v rodině. Děda Oldřich a prastrýc Lubomír měli ještě bratra, do kterého v sedmnácti letech uhodil blesk, když se v létě koupal.

Zdroje článku: