Greta Gerwig - nejen herečkou, ale také oceňovanou režisérkou a scénáristkou. Režie Malých žen ji posunula ještě dál

Greta Gerwig - nejen herečkou, ale také oceňovanou režisérkou a scénáristkou. Režie Malých žen ji posunula ještě dál
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Greta Gerwig se po poměrně úspěšné kariéře herečky rozhodla stát ještě režisérkou. A to se jí také povedlo perfektně. Její režisérský debut Lady Bird a loňská novinka Malé ženy mají skvělé ohlasy a Greta stoupá ještě výš. Jak její kariéra začala a jak bude ještě pokračovat?

Greta vyrůstala v Sacramentu, vystudovala angličtinu a filozofii na Bernard College a chtěla se stát dramatičkou. Když ale nebyla přijata do programu MFA, rozhodla se pro herectví. Svou kariéru začala menší rolí ve snímku LOL (2006) od Joea Swanberga, se kterým později navázala spolupráci. Společně napsali scénář k filmu Hannah jde po schodech (2007), ve kterém si Greta i zahrála. A jen o rok později už společně sdíleli práci režiséra i scénáristy snímku Noci a víkendy.

Greta ztvárnila i hororové role ve snímcích Pytel na palici (2008) a Dům ďábla (2009). Tak se pomalu začínala dostávat k širšímu publiku a hrát ve filmech po boku známých herců, jako například v komedii Greenberg (2010) s Benem Stillerem nebo v romantickém snímku Hlavně nezávazně (2011) s Natalií Portman.

Greta se také podílela na scénáři k filmu Frances Ha (2012), kde si zahrála hlavní roli. 

V roce 2017 už přišel její samostatný režisérský debut s vlastním scénářem, kterým se stal snímek Lady Bird o dospívání a hledání smyslu života. Obdržel dva Zlaté glóby a byl nominován na řadu cen. Velký úspěch za svou roli obdržela také mladá Saoirse Ronan, která ztvárnila hlavní postavu. Film celosvětově vydělal přes 78 milionů dolarů a jeho rozpočet byl pouhých 10 milionů.

Mezitím se Greta objevila v pár dalších rolích, je ale považována především za skvělou scénaristku a režisérku. To dokázala i režií svého druhého snímku Malé ženy z loňského roku.

Jde o adaptaci příběhu Louisy May Alcottové o sestrách Marchových a jejich životních příbězích. Film se odehrává v polovině 19. století a svou atmosférou vás naprosto vtáhne do děje. Nechybí mu ani skvělé herecké obsazení, ve kterém společně znovu zazáří Saoirse Ronan a Timothée Chalamet. Nebudou ale chybět ani další hvězdy jako Emma Watson, Meryl Streep nebo Laura Dern.

Snímek má skvělé recenze od diváků i kritiků a byl nominován na Oscara a ceny Academy Awards v 6 kategoriích.

Zatím se Gretě Gerwig tedy jako režisérce skvěle daří. Už teď navíc plánuje nový filmový projekt v podobě muzikálu. Tak doufejme, že o ní ještě hodně uslyšíme.