Bartoška ruší i náhradní „půltý“ ročník KVIFF

Bartoška ruší i náhradní „půltý“ ročník KVIFF
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pandemie zavinila zrušení drtivé většiny letošních kulturních událostí. Pořadatelé často hledali varianty, ať už online formou nebo snížením kapacit. K tomu přistoupil také KVIFF, nyní však zrušil i náhradní program.

Konání 54 ½. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bylo oznámeno 7. října v tiskové zprávě. Konat se měl od 18. do 21. listopadu. Festival měl zahrnovat pouze promítání nových filmů, návštěvníci si museli odmyslet typickou pompéznost, k žádným větším společenským setkáním by nemohlo dojít. Počítalo se taky s maximálními možnými hygienickými opatřeními. Na pořadu bylo 25 snímků a promítání v karlovarském hotelu Thermal, Grandhotelu Pupp, Městském divadle Karlovy Vary a kině Čas. 

Hned dva dny po oznámení konání náhradního ročníku ale vyhlásil tehdejší ministr zdravotnictví Prymula opatření, která se výrazným způsobem dotkla i kultury. V horizontu několika dní se ještě zpřísňovala, organizátoři a veřejnost tak nemohli více než doufat, že se epidemiologická situace uklidní a opatření poleví. Tak se bohužel neděje a 4.11. bylo vedení nuceno ohlásit zrušení listopadového programu. 

„Když jsme ohlásili mimořádný 54 1/2. MFF Karlovy Vary, setkali jsme se řadou nadšených ohlasů, lidé se do Varů těšili na nové filmy v netradičním čase. Mrzí nás, že ani tuto akci nemůžeme uspořádat, ale v současné době je zdraví naprostou prioritou, a já jsem si jistý, že to všichni takto vnímají," uvedl ve zprávě prezident festivalu Jiří Bartoška. Přidal ovšem příslib příštího ročníku s pořadovým číslem 55, který by měl proběhnout ve dnech od 2. do 10. července 2021, a to v plném rozsahu, stejně jako staré dobré předchozí ročníky. Stále jde však o optimistickou vizi – pandemie koronaviru bude taková tvrzení ještě dlouho korunovat velkým otazníkem. 

Odložení festivalu je nepříjemné také pro samotné Karlovy Vary. Konáním jedné z největších společenských akcí každoročně město zinkasovalo téměř 200 milionů korun. V kombinaci s obrovským útlumem cestovního ruchu to tamní ekonomice příliš nepřidá. Zatímco filmoví fanoušci se svých „malých Varů“ dočkali alespoň díky festivalu TADY VARY, který filmové novinky rozvezl do kin po celé republice, podnikatelé v nejzápadnějším kraji Česka se dočkali maximálně velké díry v rozpočtu.