Zajímavosti o filmu Válka světů: Mohl vzniknout o 10 let dřív, ale Spielberga předběhl Den nezávislosti

Zajímavosti o filmu Válka světů: Mohl vzniknout o 10 let dřív, ale Spielberga předběhl Den nezávislosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už 20. srpna ve 20:15 si na Prima Cool budete moci připomenout jeden z nejznámějších sci-fi počinů Stevena Spielberga, Válku světů s Tomem Cruisem v hlavní roli. Dramatický a děsivý příběh o mimozemské invazi a boji lidstva za záchranu holého bytí pak poběží ještě 22. srpna v 00:55 na Prima Max.

Uplynulo 18 let od natočení Války světů

Ani tato relativně dlouhá doba jí ale dnes neubírá na hrůznosti a aktuálnosti. Steven Spielberg ji natočil podle známé předlohy Herberta George Wellse (1866–1946), která byla poprvé publikována roku 1898, v časech rozšířených obav z potenciálních zahraničních útoků.

Tom Cruise jako rozvedený mechanik Ray Ferrier
Tom Cruise jako rozvedený mechanik Ray Ferrier | Zdroj: FTV Prima

Vědeckofantastický román popisuje krvavou invazi mimozemských vetřelců z Marsu sem na Zemi. Už tehdy měl nevýslovný vliv na kolektivní vědomí, zejména pokud jde o lidské vnímání a vizualizaci mimozemských invazí. Další interpretace – včetně kultovního rozhlasového vysílání Orsona Wellese z roku 1938, kdy v Americe vypukla panika, protože děj byl posluchači pokládán za skutečnost – udržely klasický příběh v širší popkultuře. Jeho trvalou přitažlivost vystihuje právě blockbuster Stevena Spielberga a Toma Cruise. Vzhledem k jeho kasovnímu úspěchu a spojení se dvěma hvězdnými jmény si tuto verzi Války světů (2005) zapamatoval a oblíbil nespočet diváků.

Trpělivost přináší kvalitní filmy

Jakmile se Spielberg zaváže k režii nějakého filmu, je schopen ho natočit poměrně rychle. Není to však typ člověka, který by se do natáčení vrhal už ve chvíli, kdy ho nějaký koncept či zápletka okouzlí. Počká, až se mu shromáždí a srovnají všechny hvězdy a až bude mít prostředky k plné realizaci své vize. Celé roky toužil natočit adaptaci Války světů, ale v roce 1996 jeho plány zhatilo uvedení tematicky podobného Dne nezávislosti. Musel přehodnotit své záměry a promyslet si, jak pojmout další velkorozpočtový film o mimozemské invazi. Nakonec dospěl k závěru, že způsob, jak ho učinit jedinečným, je vyprávět ho z perspektivy běžných lidí. Díky trpělivému vyčkávání a odměřenosti, s jakou k adaptaci přistoupil, narazil na bohatou tematickou žílu a dal vzniknout mimořádně lákavému dílu.

Záběr z filmu Válka světů
Záběr z filmu Válka světů | Zdroj: FTV Prima

Žádní přátelští návštěvníci, ale vrazi

Válka světů byla třináctým filmem s Tomem Cruisem v hlavní roli, který překonal tržby 100 milionů dolarů, a druhým filmem, na němž Tom Cruise a Steven Spielberg spolupracovali. Prvním bylo akční sci-fi Minority Report z roku 2002, po jehož dokončení dvojice začala vymýšlet budoucí společné projekty.

Součástí marketingové kampaně na Válku světů bylo zdůraznění toho, jak se drasticky liší od dřívějších Spielbergových filmů zaměřených na setkání obyčejných lidí s mimozemšťany. Tentokrát se nejedná o přátelské návštěvníky z jiného světa, jak tomu bylo v případě Blízkých setkání třetího druhu (1977) nebo E. T. Mimozemšťana (1982). Místo toho se Válka světů týká brutálních vetřelců, nemilosrdných při vraždění lidských bytostí. Specifické je pro ni i další Spielbergovo oblíbené téma – koncept rozpadlých rodin. Adaptace se od původního románu odchyluje mj. v tom, že sleduje převážně rozvedeného otce (Tom Cruise), který se musí postarat o své dvě děti ve chvíli, kdy lidskou rasu zasáhne apokalypsa.

Zdroje článku: