E.T. - Mimozemšťan (1982): Kameraman kultovního sci-fi zemřel na Covid-19

E.T. - Mimozemšťan (1982): Kameraman kultovního sci-fi zemřel na Covid-19
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hollywoodký kameraman Allen Daviau, který se podílel na vzniku kultovního sci-fi snímku E.T. - Mimozemšťan, ve středu podlehl komplikacím spojeným s novým koronavirem Covid-19. Bylo mu 77 let.

Rodák z New Orleans byl ve svém životě pětkrát nominován na Oscara, přičemž první nominaci mu vynesl právě E.T. - Mimozemšťan. 

"S Allenem jsem začal spolupracovat v roce 1968," zavzpomínal režisér Steven Spielberg. "Byl to úžasný umělec, ale jeho vřelé srdce a lidskost byly stejně ohromné jako jeho talent."

Prvním filmem, který Daviau se Spielbergem natočili, byl experimentální krátkometrážní snímek Amblin'. Jejich spolupráce nabrala zcela nový rozměr po celosvětovém úspěchu E.T. - Mimozemšťana. "Nejraději mám tu scénu, kde malý Elliot říká, že si kamaráda z vesmíru nechá. Mimozemšťanovi se nato objeví v očích takové žluté světlo, ten obraz je jak vystřižený z malby Maxfielda Parrishe," vyprávěl o svém díle Allen Daviau v dřívějším rozhovoru.

K jeho úmrtí se kromě Spielberga vyjádřil také předseda Americké asociace kameramanů Kees van Oostrum. "Budeme si pamatovat jeho smysl pro humor a smích, podle kterého jsme ho poznávali na dálku. Budeš nám moc chybět, drahý Allene," dodal van Oostrum.