V pondělní Ulici se Iva nechá strhnout k unáhlenému rozhodnutí a Soňa jen těžko stráví Otovu novou funkci

V pondělní Ulici se Iva nechá strhnout k unáhlenému rozhodnutí a Soňa jen těžko stráví Otovu novou funkci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Děje se přesně to, čeho se Iva obávala. Bistrem to neskončilo, policisté se objeví i v salonu a nejspíš začnou obcházet další místa a ničit její pověst. Na vrcholu zoufalství se rozhodne odsouhlasit Elenin nápad a přiznat vinu. Otík mezitím získává nálepku preventisty a možnost radit studentům.

Strach z pomluv pronásleduje Ivu na každém kroku

Pondělní ráno je tady a s ním nutnost vyrazit po víkendu do práce. Už od pátku se však Iva Klímová té chvíle bojí jako čert kříže. Minulý týden se totiž v bistru objevili policisté a vyptávali se Venduly, Mária i Žofky na její chování a případnou agresivitu. Iva se tak právem obává, že jí dnes zabouchnou dveře před nosem. Kdo by ostatně chtěl mít ve svém podniku podezřelého zločince?

Marně Vítek ujišťuje manželku, že nic takového rozhodně není a že v bistru jsou jistě samí hodní lidé, kteří budou mít pochopení. Koneckonců např. Bedřich Liška kdysi seděl za zabití, a přesto by ho Vítek bral do své stavební firmy všema deseti. No jo, Vítek je hodný, ale různí lidé se mohou projevit různě, že? Iva si povzdechne a nezbude jí než sebrat odvahu a vstoupit do jámy lvové.

V bistru ji nakonec nepotká nic horšího než rozpačitá Vendula, která netuší, jak má zahájit bezstarostnou konverzaci. Aby rozehnala napětí, vysvětlí jí Iva, proč se na ni policie vlastně vyptávala. Mluvit o nehodě, při níž svým způsobem úmyslně srazila opilého mladíka, je pro ni pořád velmi náročné, ale ochotně Vendule potvrdí, že v případě potřeby dá výpověď. Nerada by kazila dobré jméno firmy.

Jak jí ohromená majitelka bistra odpoví? S jakou reakcí se Iva setká v salonu Gábiny, kam se na ni muži zákona také přijdou zeptat? Uspěchaným rozhodnutím pak vynervovaná Iva, strachující se o zbytky dobré pověsti, nepříjemně překvapí rodinu.

Policie se vyptává na Ivu i v salonu.
Policie se vyptává na Ivu i v salonu. | Zdroj: TV Nova

Poradna prevence se rozjíždí a Soňa skřípe zuby

Ředitelka Irena Landová udělá z Otíka školního metodika prevence. On tak bude mít možnost oficiálně poskytovat poradenskou činnost zájemcům mezi studenty. Povolení zasáhnout v rizikových situacích by ale podle Soni měl získat pouze v případě, že se bude jednat např. o drogy nebo šikanu, nikoli o psychický stav puberťáků. Nicméně právě špatný psychický stav může vést k onomu rizikovému chování, jehož varovné signály bude smět Otík vyhodnocovat.

Preventista se snaží předcházet rovněž rizikům školního neúspěchu, což je kategorie, do níž se dle Irenina názoru vejde v podstatě všechno. Máme tady člověka, který aktuálně dokončuje kurz preventisty a jako zázrakem mu studenti navíc důvěřují. Bylo by hloupé toho nevyužít a proti takovému argumentu může nepřející zástupkyně jen těžko něco namítat. Vytuší, že prohrála, a tak Ireně posvětí její skvěle promyšlený záměr.

Jako obvykle si ale Soňa nezapomene postěžovat Prokopovi na to, že v hektické době přijímacích zkoušek, kdy jí samotné volá jeden zmatený rodič za druhým, řeší Irena raději nějakou poradnu prevence, která by klidně mohla pár dní počkat. Prokop má za to, že Irena chce pro studenty jen to nejlepší. A Soňa snad ne?

Zdroj článku:
  • Autorský text