Zpátky do minulosti s Ulicí: Speciální natáčení a s ním spojené komplikace

Zpátky do minulosti s Ulicí: Speciální natáčení a s ním spojené komplikace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulice právě dosáhla plnoletosti. Před prázdninovou pauzou úspěšně dokončila 18. sezónu. Při té příležitosti si můžeme připomenout, jaká speciální natáčení a zajímavé scény z neobvyklých míst přinesla. Nebyla to vždycky idylka. Seriál nabídl i řadu vypjatých a dramatických momentů.

Požár v Bedřichově dílně

Během požáru, který vznikl od nedopalku cigarety, uhořel Bedřichův nejlepší kamarád Hrihorij Lisečko (Alexandr Minajev). Bedřich (Adrian Jastraban) se těžce popálil v marné snaze ho zachránit. Natáčení jedné z nejdramatičtějších scén v historii seriálu probíhalo přímo v ateliérech a neobešlo se bez zkušených pyrotechniků a dvou hasičských aut. Koneckonců stačil náhlý poryv větru, aby se z předstíraného požáru stal skutečný.

Koncert The Tap Tap

Na známém uličním náměstíčku se odehrál opravdový koncert kapely The Tap Tap. Probíhal v ateliérech za účasti spousty herců a cca 300 komparzistů. Podobné davové scény nejsou v seriálu nic výjimečného – vzpomeňme např. také na Lumírův (Václav Svoboda) předvolební mítink, demonstraci za zachování hospody U Jindřicha nebo na vernisáž výstavy fotografií Cyrila Hejla (Dušan Jamrich).

Jedna svatba za druhou

V Ulici proběhla celá řada svateb, nejnověji právě na konci 18. sezóny, kdy si své ano řekli Tony s Dominikou. Nezapomínejme ale ani na Světlanu a Lumíra, Aničku a Bedřicha, Lídu a Jana, Báru a Ondřeje, Lenku a Jarouška, Terezu a Davida, Vlastimila a Amálku, Karlu a Kryštofa nebo nepovedenou svatbu Pepana a Blaženky.

Většina těchto svateb byla náročná zejména produkčně, neboť na nich musely být přítomny téměř všechny hlavní postavy. Natáčení se muselo připravovat s přibližně tříměsíčním předstihem, aby měli všichni herci v daném termínu volno. Náročné to pochopitelně bylo také pro maskérky a kostymérky.

Zorganizovat celou svatbu není snadné.
Zorganizovat celou svatbu není snadné. | Zdroj: TV Nova

Maturitní ples Terezy a Matěje Jordánových

Maturiťák třídy, do které chodili sourozenci Jordánovi (Jakub Štáfek a Patricie Pagáčová), se natáčel několik dní za přítomnosti spousty herců a komparzu. I tahle událost tak byla produkčně složitá. Samotné natáčení bylo obtížné kupříkladu proto, že kvůli dialogům nesměla být slyšet hudba.

Natáčení na hradě Český Šternberk

Ulice v minulosti mnohokrát vyrazila z ateliérů na čerstvý vzduch v krásných exteriérech. Nejnověji tak tvůrci učinili při natáčení Hynkova sbližování se synem Šimonem na výletě v lese. Po letní přestávce se pro diváky navíc chystá další výprava do přírody, tentokrát v režii Lumíra a jeho nejbližších.

Natáčení v exteriérech bývá komplikované.
Natáčení v exteriérech bývá komplikované. | Zdroj: TV Nova

Zmiňme ale ještě jednu starší záležitost, a sice několikadenní natáčení na hradě Český Šternberk, kde herci i štáb dokonce spali. Práci jim zkomplikovala silná vichřice, jež způsobila takřka půldenní výpadek proudu. Zlámané stromy pak znemožnily se na místo natáčení dostat. Filmaři tedy na nějakou dobu zůstali odříznutí na hradě.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 264–265. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • Autorský text