Hrihorij Lisečko z Ulice, Alexandr Minajev

Hrihorij Lisečko z Ulice, Alexandr Minajev
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Původem ruský herec Alexandr Minajev české televizní diváky pravidelně bavil v seriálu Ulice v roli Hrihorije Lisečka v letech 2006–2012. Nejdříve Hrihorij pracoval v Království hraček a později se živil jako kuchař v restauraci U Henryho. V roce 2012 tragicky zahynul při požáru truhlářské dílny. Přátelé jej v seriálu oslovovali „Griša“.

Alexandr Minajev se narodil v ruském městě Bělgorod v roce 1967. Herecké zkušenosti sbíral již od svých jedenácti let v ochotnickém souboru a divadlo si ihned zamiloval. Na Státní akademii divadelních umění v Moskvě studoval režii a herectví. V Moskvě začal hrát v Centrálním ruském dětském divadle už během studií a po dokončení školy v divadle nastoupil do stálého angažmá, ve kterém působil do roku 2000. Přesto, že Alexandrova divadelní kariéra se v Moskvě slibně rozjížděla (hrál až 28 představení měsíčně), rozhodl se Rusko opustit a odjet do České republiky za svou láskou, herečkou brněnského HaDivadla.

Po příjezdu do Česka se ale Alexandr potýkal s existenčními problémy a divadelní kariéra tak musela jít stranou. Živil se tedy různými profesemi. Pracoval například jako číšník, umývač oken, roznášel letáky a přivydělával si také zpěvem v ruských barech v Karlových Varech. Později se ale k herectví vrátil díky přátelům z uměleckého prostředí. V HaDivadle působil jako herec, ale i jako režisér. Účinkoval zde v inscenacích Moskva-Petuški, Krasonauti nebo Deadwood. Později spolupracoval s brněnským Divadlem v 7 a půl, kde zúročil i své režijní zkušenosti například ve hře Play Chaplini.

Jeho největší rolí v České republice se stala postava Hrihorije Lisečka v nekonečném seriálu Ulice. Účinkování v tomto seriálu Alexandrovi výrazně pomohlo s finanční situací a mohl se tak divadlu a televizi konečně věnovat naplno. Televizní diváci mohli Minajeva vídat dále v seriálech Ohnivé kuře, Modrý kód, Krejzovi nebo v kriminální sérii Specialisté.

Alexandrovi se dostalo také možnosti vyzkoušet si pedagogickou činnost. Jeden rok vedl lekce improvizace na Divadelní fakultě brněnské Janáčkovy akademie múzických umění.

Zdroj článku:
  • Autorský text