Václav Svoboda z Ulice slaví narozeniny. Jako Lumír nebýval vždycky sympaťák

Václav Svoboda z Ulice slaví narozeniny. Jako Lumír nebýval vždycky sympaťák
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Václav Svoboda dnes slaví 59. narozeniny. Všichni víme, že jako Lumír Nykl z Ulice je dnes šťastně zamilovaný do hospodské Kateřiny, pečuje o synka Lexíka a užívá si chvíle s vnučkou Eliškou. Pamatujete ale, jaký býval v začátcích seriálu? A víte, jak na tehdejší natáčení vzpomíná on sám?

Lumírovi šlo jen o peníze, uchyloval se k nekalým praktikám

Lumír je jednou z postav, které se v Ulici udržely od jejích začátků až dodnes. Vždycky se ale neřadil ke kladným hrdinům. Člověk by už ani nevěřil, co to kdysi bývalo za padoucha. Před lety, ještě než vůbec poznal svou první ženu Světlanu, myslel jenom na peníze a nezdráhal se k nim dospět všemožnými cestami. Nemusel kráčet nejčistší stezkou, hlavně když byla tou nejvýnosnější. Jeho rodiče tenkrát v ulici provozovali večerku, a když jeho táta zemřel, o podnik se musel začít starat Lumír společně s Vilmou. Pak se v jeho životě objevila Světlana, kterou navzdory máminým námitkám požádal o ruku. Nutno podotknout, že ačkoli mu Světlana vždycky připadala přitažlivá, skutečně vážit si jí začal až mnohem později.

Vilma se následně provdala za podnikatele Stárka, jenž v místě bývalého Království hraček rozjel rodinné pekařství. Lumír se dal na dráhu politika a stal se starostou. Tím začal jeho dlouholetý boj s Mastným a vlastně to také přispělo k seznámení s Pavlou Rambouskovou, s níž podvedl Světlanu a kvůli které se i rozvedl. Vztah jim naštěstí nevydržel. S vypočítavou Pavlou by Lumír velké štěstí neudělal. Ale to ho nečekalo ani s další známostí – Miladou. Do vztahu s ní spadl, aniž by tušil, jak se to stalo.

Po ní se mu do života znovu vrátila Světlana, a dokonce mu dala synka Alexe. Není pochyb o tom, že právě ona byla jeho osudovou láskou. Štěstí, o které tak dlouho bojovali, však zničila Světlanina náhlá smrt.

„Važte si své rodiny,“ vzkazuje Lumír divákům, „nikdy nevíte, která věta může být ta poslední. Kdybych věděl, jak málo času je nám spolu se Světlankou v životě odměřeno, spoustu věcí bych udělal jinak.“ (My z Ulice, str. 52)

Vánoce se Světlanou, zdroj: TV Nova

Václav Svoboda vzpomíná na herce, kteří už odešli

Od doby, kdy se Ulice objevila na televizních obrazovkách poprvé, uplynulo už osmnáct let. A Václav Svoboda je rád, že se tehdy pro roli Lumíra Nykla rozhodl. Když se tak dívá na ukázky z nejstarších dílů, nemůže si nepostesknout nad odchodem některých velkých herců – Radka Brzobohatého, jenž hrál Václava Krále a Bronislava Poloczka, který mu byl seriálovým tátou. Vzpomíná také na to, jak se při natáčení potkal s Pavlem Křížem:

„Hráli jsme spolu v prvních dílech Básníků, potom jsme se mnoho let neviděli a znovu jsme se potkali právě při natáčení Ulice. Bylo to příjemné setkání. Broňa Poloczek byl taky úžasný, jeho přístup mě nabíjel. Byl mnoho let nemocný a ze své podstaty negativní – a já jsem ho tak miloval. Točili jsme spolu jen asi půl roku a poslední den mi nabídl tykání, byla to pro mě velká čest.“ (My z Ulice, str. 57)

A co by Václav Svoboda řekl o představitelce Vilmy Nyklové? „Jarka Obermaierová byla vždycky krásná ženská a taky výborná herečka. Dodnes je to moje seriálová matka a v soukromí taková moje adoptivní matka.“ (My z Ulice, tamtéž)

Přejeme Václavu Svobodovi vše nejlepší k narozeninám a spoustu dalších hezkých chvil s Ulicí.

Lumír v aktuálních dílech seriálu. Zdroj: TV Nova
Zdroj článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.