Nejen Vilma z Ulice – ve kterých dalších seriálech zazářila Jaroslava Obermaierová?

Nejen Vilma z Ulice – ve kterých dalších seriálech zazářila Jaroslava Obermaierová?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Znáte ji jako Vilmu Nyklovou, drbnu z Ulice, která se plete do života svému synu Lumírovi, ale svou rodinu bezvýhradně miluje. Vzpomenete si na další seriály, v nichž se blýskla herečka Jaroslava Obermaierová? Co třeba Třicet případů majora Zemana a ta spousta dalších?

Zdravotní sestra, přísná učitelka i žena majora Zemana

Oblíbenou šestasedmdesátiletou herečku Jaroslavu Obermaierovou znají diváci z poslední doby především jako klevetivou a paličatou Vilmu Nyklovou, tu babu, jak by řekl Vlasta Pešek. Světlana jí přezdívala mámuška, což už jí jistě nikdo neodpáře.

Každý by také snadno vyjmenoval celou řadu slavných filmů, v nichž paní Obermaierová hrála možná jen vedlejší roli, přesto však nezapomenutelnou. Co např. taková zdravotní sestra v Dívce na koštěti (1971), přísná profesorka v „Marečku, podejte mi pero!“ (1976), atraktivní Vilma v komedii Což takhle dát si špenát (1977), Jarošová ze Smrti stopařek (1979) nebo zlatá bordelmamá v Kameňáku (2003)?

Ve všech těchto a mnoha dalších snímcích předvedla Jaroslava Obermaierová nezapomenutelný výkon. Není však jen hvězdou filmů, nýbrž i seriálů. Její seriálový rejstřík je vlastně bezmála stejně bohatý jako ten filmový. Sáhneme-li hlouběji do minulosti, vybaví se nám např. role Blanky, druhé manželky majora Zemana, v kriminálním seriálu Třicet případů majora Zemana (1975–1979). Když roli dostala, ani netušila, že půjde o tak rozsáhlý projekt a že bude přímo manželkou hlavního hrdiny. Jednou cestovala do Karlových Varů pouhý den před natáčením z Bratislavy a přijela pěkně unavená. Na place proto občas klimbala, ale na jejím výkonu plném komediálních scén to vůbec nebylo znát.

Jaroslava Obermaierová a Martin Schreiner na premiéře muzikálu Okno mé lásky, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jako Nyklová dokáže být dobrosrdečná, ale i pěkně tvrdohlavá

Výraznější úlohy se jí dostalo také v seriálech Byl jednou jeden dům (1974), Tajemství proutěného košíku (1977), Stříbrná pila (1978), Okres na severu (1981), My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Druhý dech (1988), Přítelkyně z domu smutku (1992), Život na zámku (1995–1998), Náves (2006), Hraběnky (2007) a ve spoustě dalších.

S Jaroslavou Obermaierovou může být veselo. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Padne-li teď jméno Jaroslavy Obermaierové, člověku se automaticky vybaví Vilma Nyklová z nekonečného seriálu Ulice, kde hraje už od samého začátku, stejně jako např. Václav Svoboda (58) ztvárňující jejího syna Lumíra. Bez mámušky si Ulici už ani nelze představit, i když je pravda, že ne vždy vzbuzuje u diváků sympatie. Rodina je pro ni vším. Kdykoli ji Lumír potřebuje, neváhá a přispěchá na pomoc. Bohužel mívá občas tendence pomáhat i tam, kde o to není zájem. Strká nos do věcí, do kterých jí nic není, a za každou cenu se snaží si prosadit svou.

Vždy je skálopevně přesvědčená o vlastní pravdě a nedá si ji vymluvit. Např. zarputile trvá na tom, že Kateřina Dubovská je největší zlo, jaké kdy přišlo z Děčína. Tahle ženská se jen snaží Lumírem manipulovat a rozeštvat celou rodinu. Navíc se pokouší vystrnadit z Lumírova bytu chudáčka Ingrid. Každý vidí, že Kateřina taková ve skutečnosti vůbec není. Zbylá část rodiny ji má ráda, dokonce už i Lexík. Navzdory tomu Vilma odmítá připustit, že by v Dubovské mohlo být něco dobrého. Přispějí její jedovaté řeči a narážky k tomu, aby se Lumír a Kateřina navždy rozešli?

Zdroje článku: