Zpátky do minulosti s Ulicí: Jako učitelka zažila Tereza Jordánová chvíle štěstí i pořádný trapas

Zpátky do minulosti s Ulicí: Jako učitelka zažila Tereza Jordánová chvíle štěstí i pořádný trapas
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Coby vzdorovitá puberťačka zřejmě nesnila o tom, že jednou půjde ve šlépějích přísné Miriam Hejlové nebo přátelské Lenky Drápalové, ale stalo se. Tereza Jordánová se rozhodla být učitelkou. Její praxe na gymnáziu, kde dříve sama studovala, však nezačala zrovna šťastně – spíše slušným trapasem.

Začínající učitelky to vážně nemají snadné

Po maturitě si Tereza Jordánová (Patricie Pagáčová) podala přihlášku na vysokou a společně se svou láskou Vojtou, bráchou Matějem, kamarádkou Theou a bývalým přítelem Štěpánem začala bydlet ve studentském bytě. S Vojtou (Petr Buchta) se později rozešla a v rámci pedagogické praxe nastoupila na své bývalé gymnázium.

„Bylo zvláštní vrátit se tam v úplně jiné roli. Poznala jsem se s dalšími učiteli: Otíkem Puklickým, Davidem, panem Kalinou. Ředitelka školy Boženka Puklická si ze začátku myslela, že jsme si s Otíkem bližší než jen jako přátelé a kantoři, a měla z toho radost, mě ale tehdy upoutal někdo úplně jiný.“ (My z Ulice, str. 12)

Ten někdo byl sympaťák David Kučera v podání Matouše Rumla, tenkrát naneštěstí zadaný, takže ho Tereza musela chtě nechtě přesunout do kolonky „jen přátelé“.

Po skončení praxe jsem dostala nabídku učit na gymnáziu nastálo – potvrdilo se tak pravidlo, že mladé učitelky to nemají se studenty vůbec jednoduché.

Ačkoli čerstvě vystudovaná češtinářka měla vzor ve zkušené Miriam Hejlové (Hana Maciuchová) a také v oblíbené Lence Drápalové (Michaela Badinková), trvalo docela dlouho, než se zaběhla a vydobyla si u žáků respekt. Hned první den byla velmi nervózní z toho, jak si asi před třídou plnou puberťáků povede, přestože ji povzbuzovali a uklidňovali kolegové Ota (Filip Rajmont) a David a také zmíněná profesorka Hejlová. Tehdy Tereza bohužel netušila, že se jí před studenty přihodí trapas, který předčí i její nejhorší očekávání…

Ani s Romanem to nevyšlo, ale s Davidem už ano

Naštěstí ji mnohem starší Miriam Hejlová, která v životě leccos zažila, ukonejšila vyprávěním vlastního ostudného zážitku, a Tereza se tak přesvědčila, že perné chvilky zažili i ti nejlepší z nás. Člověk se ale nesmí vzdávat. Navíc – osud jí poslal do cesty daleko větší překážku, než je pár posmívajících se teenagerů.

Tereza se zamilovala do Romana (Lukáš Jůza), otce jedné ze svých studentek. Sabina jí pak dělala z pobytu ve škole vyslovené peklo, podobně jako ho ona sama kdysi dělala učitelce Hance, která se dala dohromady s jejím tátou Tomášem. Atraktivní architekt Roman byl totiž ženatý, a i když se hodlal s manželkou rozejít, nakonec to dopadlo bolestně hlavně pro Terezu.

Ani vztah Davida Kučery nevydržel a city mezi ním a Terezou přerostly v něco, co už nebylo pouhým kamarádstvím. O ruku ji požádal školním rozhlasem. Když dostal jedinečnou pracovní nabídku na škole v Rakousku, Tereza se tam s ním přestěhovala a zmizela z Ulice.

„Občas jsem režisérům do natáčení trochu ‚mektala‘, v tom smyslu, že by se takhle nezachovala nebo tohle neřekla, protože, troufám si říct, Terezu znám nejlíp,“ prohlásila Patricie Pagáčová. „A jestli se vrátím? Vrátím se, když se vrátí Matouš.“

Tereza a David navždycky
Tereza a David navždycky | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 12 a 22. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • youtube.com