Petr Buchta slaví narozeniny. Nezodpovědný floutek bez bydlení a peněz, takový byl Vojta Kalich z Ulice

Petr Buchta slaví narozeniny. Nezodpovědný floutek bez bydlení a peněz, takový byl Vojta Kalich z Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Petr Buchta se narodil 21. ledna 1985, letos tak slaví 38. narozeniny. Zahrál si v řadě filmů i seriálů a je také tváří televizních reklam na Zonky.cz. Zřejmě nejvíce ale zaujal rolí Vojty Kalicha v seriálu Ulice. Pamatujete na velkou lásku Terezy Jordánové?

Lyžování bylo pro Vojtu vším

S Vojtou Kalichem jsme se seznámili, když ho rodiče přihlásili na gymnázium v Ulici. Do té doby neznal prakticky nic jiného než jen soustavný trénink. Odmalička totiž miloval lyžování a chtěl se mu věnovat profesionálně. Bylo pro něj těžké si přiznat, že kvůli zdravotním komplikacím už na to nemá. Novou školu zpočátku považoval jen za dočasné řešení, a tak se nesnažil s nikým bratříčkovat. Do života se mu přesto vloudila Tereza Jordánová, která ho později dokonce přihlásila na pedagogickou fakultu, kde by mohl studovat zeměpis a tělocvik.

Nezodpovědný floutek bez bydlení a peněz

Vojta měl neshody s rodiči a nakonec odešel z domova, ale otec ho odmítl jakkoli podporovat, a tak po jistou dobu neměl mladík ani kde hlavu složit. Tereza si ho přivedla domů, ale jak si možná vzpomínáte, soužití s její matkou Bárou nebylo nikomu dvakrát příjemné. Přestěhování do studentského bytu s Terkou, Matějem, Theou a Štěpánem proto Vojta uvítal. Vyřešilo se tím pro něj ale pouze bydlení, zatímco nedostatek peněz a nejistá budoucnost přetrvávaly. Jak šel čas, bylo pro Vojtu stále těžší sehnat prostředky na nájem. Kromě toho způsobil pár průšvihů, např. zapomněl pánev na zapnutém sporáku, pročež ho rozzlobený Štěpán vyhodil z bytu.

Petr Buchta s Evou Josefíkovou, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Bylo by fajn, kdyby Vojta konečně dospěl a začal se chovat zodpovědně. Místo toho způsobil další problémy, když spolu s Eddiem a Standou vlezl do tělocvičny na fakultě a Standa se zranil. Eddie vyvázl s podmínečným vyloučením, avšak Vojtovi hrozilo úplné. Tereza se za něj přimluvila u asistenta Peterky, jenž zaloboval a vyjednal pro Vojtu milost.

Dívka však přiznala, že s Peterkou nejsou jen vyučujícím a studentkou, ale že je spojuje něco hlubšího. Vojta to vyřešil jednoduše – dal mu do nosu a odjel s Eddiem na Kavkaz.

Zachránce panen v nesnázích dostal nakládačku železnou tyčí

Následovaly ony nezapomenutelné a dramatické chvíle, kdy Vojta hrdinsky zachránil před znásilněním krásku Adélu, sám na to ale šeredně doplatil – dostal výprask železnou tyčí a skončil v nemocnici s otokem na míše. Necítil nohy a všichni samozřejmě trnuli hrůzou, jak vážné to bude. Štěpán přišel s nápadem natočit o Vojtovi dokument, k čemuž také došlo a zraněnému to kupodivu skutečně prospělo. Tereza ho v nemocnici pravidelně navštěvovala, chodit s ní ale nechtěl, dokud toho nebude doopravdy schopen. Jeho cesta k uzdravení byla dlouhá a náročná, ale úspěšná. Zato návrat do starého života se ukázal jako nemožný.

Vojta přerušil studium, jež mu přestalo dávat smysl, a rozhodl se vyrazit do světa. Terka s ním nemohla a ani nechtěla odjet, a tak to byl vlastně konec jejich bouřlivého vztahu.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • ČSFD.cz