Petr Vacek oslavil 1. ledna narozeniny. Jako Tomáš Jordán kdysi patřil k hlavním hrdinům Ulice

Petr Vacek oslavil 1. ledna narozeniny. Jako Tomáš Jordán kdysi patřil k hlavním hrdinům Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec a moderátor Petr Vacek měl štěstí na pěkné a snadno zapamatovatelné datum narození. Přišel na svět 1. 1., před pouhými několika dny tedy oslavil 58. narozeniny. Zahrál si v řadě filmů a seriálů, ale do paměti diváků TV Nova se nejvýrazněji zapsal zřejmě coby Tomáš Jordán z Ulice.

Tomáš Jordán je jednou z původních postav Ulice – spolu s např. Lumírem Nyklem nebo Vlastou Peškem se v seriálu drží celá ta dlouhá léta až do dneška. Na začátku však míval mnohem výraznější roli než nyní. Byl manželem Báry (Tereza Brodská), jejíž práce ředitelky v Království hraček představovala hlavní finanční zdroj rodiny. Biolog a entomolog Tomáš se pro praktický život příliš nehodil, srdce mu hořelo zejména pro brouky, za nimiž často a rád utíkal do přírody.

Všechno se změnilo, když Bára z firmy na výrobu hraček odešla a o rodinný rozpočet se musel postarat Tomáš. Díky známostem své matky se dostal k lépe placenému zaměstnání v komisi na ministerstvu. Musel ovšem činit těžká rozhodnutí a vycházet vstříc Karlu Stránskému, pročež trpěl výčitkami svědomí a v práci nebyl šťastný. Jeho únava a podráždění se následně projevovaly i doma.

Tomáš s dcerou Terezou. Zdroj: TV Nova

S brouky to Tomáš uměl, se ženami už tolik ne…

Krize ve vztahu s Bárou vyústila v její svérázný nápad začít si s manželem dopisovat mailem a vydávat se za neznámou „milovnici brouků“. Původně dobře myšlený vtip, který měl pomoci oživit manželskou touhu, se zvrtl v závažný problém. Tomáš netušil, že si dopisuje s Bárou, a byl ochoten se s tajemnou ctitelkou sejít, přestože je ženatý. Posléze Báru podvedl s asistentkou Stránského.

Jednalo se o úlet, který však Báru nahnal do náručí atraktivního Petra Boháče (Pavel Kříž). Jejich rozvíjející se vztah nemohl fungovat, ale definitivně pohřbil manželství Jordánových. Tomáš totiž nalezl útěchu v Haně Petříkové (Lucie Pernetová), učitelce svých dětí, s níž ho pojily společné zájmy o přírodu. Opustil kvůli ní rodinu, ale nakonec ani s ní nenašel štěstí.

Po Zdence přišla nová láska. Teď je Tom šťastný

Tomáš byl dlouho sám, dokud se na scéně neobjevila Zdena, Magdina sympatická maminka, do níž se snadno zamiloval. Bohužel i tuhle velkou lásku ztratil. V nejtěžších životních chvílích, kdy je Zdenka opustila, si Tomáš a Magda byli vzájemnou oporou. V podstatě pro ni znamená jakéhosi náhradního otce, na jehož pomoc se může vždy spolehnout. Kromě krásných vzpomínek na Zdenu je spojuje i zájem o školu a životní prostředí. Tomáš se pravidelně vrací na gymnázium, aby přednášel o ekologii a společně s Prokopem pomohl uvést zastaralou instituci do moderní budoucnosti.

Zároveň nadále jemně zasahuje do Magdina života. Jako věrný přítel ji vždycky ochotně vyslechne a nabídne nezaujatý pohled na věc, třeba když si mladá učitelka neví rady s vlastním milostným životem. Tomáše by potěšilo, kdyby se už konečně vdala, založila rodinu a byla šťastná. On sám má aktuálně přítelkyni, o níž se čas od času zmíní, ale zatím jsme neměli možnost ji spatřit.

Někdy je třeba Magdu popostrčit správným směrem. Zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • autorský text