Zpátky do minulosti s Ulicí: Kateřina Nekonečná byla silná a nezdolná. Porazila i rakovinu

Zpátky do minulosti s Ulicí: Kateřina Nekonečná byla silná a nezdolná. Porazila i rakovinu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kateřina Nekonečná v podání Lenky Vlasákové dokázala diváky Ulice přesvědčit, že je důležité vážit si i těch nejobyčejnějších věcí. Protože mít stabilní domov, fungující vztahy, spokojenou rodinu a pevné zdraví, to není žádná samozřejmost.

Specialitou Kateřiny bylo věštění z křišťálové koule

Na lidi, kteří od narození žijí v maringotkách, pohlížíme automaticky s jakýmsi posměchem a despektem, ale inteligentní a laskavá Kateřina Nekonečná (Lenka Vlasáková) si nás od začátku získala. Čím? Svým přístupem k životu. Tím, že se vždycky rozhodovala pro to, co je správné, a nikoli pro to, co je jednoduché nebo pohodlné. Než rodina Nekonečných zakotvila v Ulici, Kateřina s manželem věrně harcovala po světě, přestože si vlastně přála žít úplně obyčejně na jednom místě, v nějakém hezkém bytečku. Proti milovanému Borisovi (Andrej Hryc), jenž dával přednost kočovnému způsobu života, by ale nikdy nešla.

Matka ji naučila věštit z křišťálové koule a vykládat z karet, což mohlo působit všelijak. Kateřina ale dokázala podat důvěryhodně všechno, co zjistila, a svým klientům skutečně pomáhala. Uměla být velmi schopnou psycholožkou a přátelé i známí si jí nesmírně považovali.

Jan Dolanský a Lenka Vlasáková, setkání k filmu A pak přišla láska…
Jan Dolanský a Lenka Vlasáková, setkání k filmu A pak přišla láska… | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Kateřina byla duší a tmelem rodiny

Ačkoli velký Boris měl vždy pocit, že celou rodinu řídí pevnou a neochvějnou rukou, byla to ve skutečnosti Kateřina, kdo držel klan pohromadě. Rozuměla si i s nevlastními dětmi. Borisova dcera Libuška (Zuzana Vejvodová) byla jen o pár let mladší než ona, a tak mezi sebou uzavřely jakési ženské spojenectví. Byly dobrými přítelkyněmi a chovaly k sobě vzájemný respekt. Když mladinká Libuška otěhotněla a přivedla na svět Boríska (Vladislav Rousek), Kateřina ji podpořila, starala se o chlapce a po nějakou dobu mu byla dokonce více mámou než ona.

„Když mi bylo osm, táta potkal Kateřinu. Sedmnáctiletou krásku, do které se zamiloval… Mají dnes dvě děti – jak jinak než holky: mladší Pepinu a starší Theu. Kateřina mi nikdy nedávala najevo, že nejsem součástí jejich rodiny. Naopak.“ (My z Ulice, str. 59)

Dokázala se přizpůsobit okolnostem

Když Kateřina onemocněla rakovinou prsu, všemi to silně otřáslo, ale ona zvládla náročnou situaci s obdivuhodným klidem. Ne že by se nebála, avšak snažila se to nedávat najevo. Manžel jí byl oporou, třebaže pociťoval dosud nepoznanou bezmoc. Byl zvyklý mít vše pod kontrolou, a najednou se stalo něco, s čím si nedovedl poradit.

Kateřina nejdříve vložila důvěru v bylinky, ale čaj z nich ji zbavil potřebných vitaminů a minerálů, takže zkolabovala. Naštěstí nebylo příliš pozdě a onkologická léčba ji zachránila. Život v Ulici si zamilovala, ale ani tam nemohla zůstat napořád.

Kvůli Borisově nové práci se s ním i s Pepinou přestěhovala do Francie a zmizela ze seriálu.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 67–71. ISBN 978-80-724-3616-3.