Zpátky do minulosti s Ulicí: Hanka Petříková, milovnice brouků a starších zadaných tatínků

Zpátky do minulosti s Ulicí: Hanka Petříková, milovnice brouků a starších zadaných tatínků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připomeňme si Hanku Petříkovou, ženu, která obrátila život rodiny Jordánových vzhůru nohama. Učila na gymnáziu biologii, zbožňovala brouky a zakoukala se do svého idolu ze studentských let, Tomáše Jordána. Naneštěstí to byl táta jejích žáků.

Tomáš byl Hančiným vzorem. Obdivovala ho už jako studentka

Hanka Petříková zmizela z Ulice už poměrně dávno. Na učitelku, která odloudila Tomáše Jordána (Petr Vacek) od rodiny, si ale určitě ještě vzpomenete. Byla to optimistická, pěkná žena, zapálená pro svůj obor a pro přednášky zmíněného entomologa, jehož obdivovala už coby studentka. Stejně jako on miluje brouky, přírodu a čerstvý vzduch. Jistě i proto se stala součástí ekologického sdružení „Zdravá planeta“, s nímž jezdila na demonstrace nebo sbírat odpadky pro blaho životního prostředí.

Horolezectví, výšlapy do kopců a vodní sporty, to všechno jí bylo blízké a nepochybně to dopomohlo k získání Tomášovy pozornosti. Zatímco ona byla zrovna nezadaná, on prožíval manželskou krizi a své ženě Báře (Tereza Brodská) se čím dál více odcizoval. Není tedy divu, že mezi ním a Hankou vzplála zakázaná láska.

Tereza Hanku nenáviděla, přitom šla v jejích stopách

Když se učitelka zamiluje do ženatého otce svých studentů, musí z toho zákonitě vzejít pořádné drama. Bára se před dětmi prořekla, že si táta našel milenku, a chytrá Tereza (Patricie Pagáčová) brzy odhalila, o koho se jedná. Rozhodla se milé paní Petříkové pomstít za to, že jí rozbíjí rodinu, a tak dělala všelijaké vylomeniny, aby jí pobyt ve škole znepříjemnila.

Hanka byla rozhodnutá odejít, ale Tomáš věřil, že otevřený rozhovor s oběma dětmi pomůže situaci vyřešit ke spokojenosti všech. Pozval do restaurace jak Terezu s Matějem, tak i svou milenku Hanku, což byl samozřejmě naivní a hloupý nápad. Tereza se pochopitelně naštvala, a když se Hanka s Tomášem sestěhovali, buď ji okázale ignorovala, nebo zahrnovala nenávistnými slovy.

Lucie Pernetová, křest knihy Rádio v mrazáku
Lucie Pernetová, křest knihy Rádio v mrazáku | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

„Máma si prožila románek se svým kolegou Petrem Boháčem a táta potom začal žít s naší profesorkou biologie Hankou. To jsem rozdýchávala těžko a dost jsem jí její učitelský život ztížila. Samozřejmě jsem tomu, aby se k ní táta nastěhoval, nezabránila. Od té doby jsme spolu nedokázali najít společnou řeč.“ (My z Ulice, str. 11)

Vtipné je, že když Tereza dospěla, stala se učitelkou a také se zamilovala do zadaného otce své studentky, která jí pak dělala ze života peklo stejně, jako ho Tereza dělala Hance.

Hanka nebyla s Tomášem šťastná

Vztah dvou učitelů, mezi nimiž byl poměrně velký věkový rozdíl, by ale stejně nevydržel – bez ohledu na Terezino odhodlání jej zničit. Každodenní společný život je totiž něco docela jiného než tajné schůzky a ukradené chvilky plné vášně. Hanka byla akční, kdežto Tomáš chtěl mít svůj klid. Začalo to mezi nimi neúnosně skřípat a nakonec se rozešli. „Hanku nechali scenáristé odjet na stáž do Skotska. Hlavně proto, že herečka, která její postavu hraje, Lucie Pernetová, otěhotněla.“ (Ulice: Průvodce seriálem, str. 50)

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 46–50. ISBN 978-80-724-3616-3.