Specialisté: Podvádění důchodců na prodejních zájezdech inspiruje prodejce příborů a mixérů k nekalému přivýdělku

Specialisté: Podvádění důchodců na prodejních zájezdech inspiruje prodejce příborů a mixérů k nekalému přivýdělku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nechvalně známé prodejní akce pro důchodce, které se konají pod záminkou levného zájezdu po krásách naší země, mají už své nešťavnatější roky za sebou, ale i tak je dobré si opět připomenout, za jakým účelem jsou tyto „kulturní“ akce většinou pořádány.

Hlavně díky různým vytrvalým reportérům se podařilo ty největší podvodníky, kteří využívali důvěry starých lidí, dopadnout. Než se tak stalo, statisíce důchodců přišly o své úspory, protože naletěly dokonale propracovanému obchodnímu triku a za velké peníze si nakoupily celou řadu předražených zbytečností do domácnosti, které ani nepotřebovaly.

plukovník Vondráček v podání Prachaře
plukovník Vondráček v podání Prachaře | Zdroj: TV Nova

Zločin, který vyšetřuje parta majora Strouhala, má spojitost právě s takovou vykutálenou společnosti, která prodává bezcenné příbory z Číny jako zaručeně pravé stříbrné skvosty nebo zázračné mixéry, které dopřejí staříkům dokonalé zdraví.

Tentokrát mrtvolu objeví plukovník Vondráček. Jde o jeho souseda, který žije sám a syn se mu nemůže dovolat. Vondráček občas se staříkem jezdí na ryby a nakupuje mu, tak se vydal na průzkum, co se u seniora doma děje.

Souseda našel na zemi s poraněnou hlavou a bez známek života. Přivolal své kolegy a začalo vyšetřování. Zajímavé bylo, že dům vypadal jako po návštěvě zloděje, ale na stole zůstala luxusně vyhlížející sada příborů s certifikátem, že jde o cenný stříbrný set.

Jak už to v podobných případech bývá, vždy se dohledává, zda se nestaly v poslední době podobné zločiny. A kriminalisté měli štěstí. V poslední době šlo hned o několik loupeží v domech osamělých mužů. Všechny spojovala skutečnost, že byly na jednom z prodejních zájezdů organizovaných stejnou agenturou. Pouze Vondráčkův soused však nevítanou návštěvu nepřežil, ostatní vykradení muži nebyli v době loupeže doma. Vypadalo to tedy, že muž se nečekaně vrátil domů, kde přistihl zloděje a zaplatil za to životem.

Kriminalisty napadlo, že by stálo za to zkusit nalákat zloděje na volavku a hned bylo jasno, kdo by měl movitého a osamělého důchodce hrát. Jeden kolega, který odešel do penze, by na to byl ideální.

Potom už šlo všechno rychle. Sada příborů zanechaná na místě činu napovídala, že by mohlo jít o někoho, kdo zájezdy pořádá a moc dobře ví, že příbory nemají žádnou cenu. Tak ještě mimo plán bylo odhaleno i podvodné jednaní prodejců. A nakonec došlo i na vraha.

Nejsmutnější bylo, že v celém podvodu byla zapletená i obyčejná paní, která padla do oka bývalému policistovi. Postarší paní se tak snažila přivydělat si k důchodu, protože její syn měl problém s drogami a ona byla na všechno sama. Aby dokázala udržet dům, byla ochotná pomáhat okrádat i ty nejzranitelnější lidi.

Zdroj článku:
  • autorský text