Pravidla lži: Švehlík s minulostí drogového dealera, Langmajer s puncem mafiána a jejich společná minulost

Pravidla lži: Švehlík s minulostí drogového dealera, Langmajer s puncem mafiána a jejich společná minulost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zkušený dokumentarista Robert Sedláček vsadil na své zkušenosti z pobytu v komunitě a ono to vyšlo. Jeho celovečerní debut je rozhodně dobrý film se skvělou atmosférou. I přes malé mouchy dokázal režisér naplno využit potenciál kvalitního hereckého obsazení a odvážného scénáře.

Sedláček pobýval určitý čas v komunitě v jihočeských Němčicích, kde tři roky před vznikem tohoto filmu točil dokument. Snímek zavede diváky na šumavský statek, který obývá dvanáct lidí pod dozorem tří terapeutů.

Obyvatelé komunity se dobrovolně zřekli svobody a přijali přísný režim komunity, aby se zbavili své závislosti na drogách. Každý z dvanácti lidí si nese břímě své minulosti, která se do děje vrací prostřednictvím černobílých flashbacků.

O filmu

Langmajer jako Milan, zdroj: © Česká televize

Pokud vás zatím snímek míjel, rozhodně se vyplatí si na něj udělat čas. Jde o nadprůměrné české drama, u kterého se nudit nebudete.

Romanovi v podání Davida Švehlíka je 33 let a drogy se staly v jeho životě problémem, kterého se rozhodl zbavit. Odhodlání mu rozhodně nechybělo ani po úvodním rituálu, kterým byla koupel v ledové vodě. Ujali se ho terapeuti, kterým odevzdal doklady, peníze i mobil.

Čeká ho první noc v komunitě, v samostatné místnosti, kde se mu vrací vzpomínky, které by raději neměl. Stejně jako ostatní, měl by vydržet rok.

Je rozhodnutý své předsevzetí dodržet. Ostatním členům se přiznal, že bral drogy 7 let a že koks prodával jako dealer. To vzbudilo v komunitě trochu rozruch, stejně jako to, že podniká a má našetřeno.

Švehlíka doplňuje Jiří Langmajer jako Milan, který už se v místní skupince ztroskotanců dokázal prosadit. Milan o Romana jeví nezvyklý zájem.

Někteří lidé ze skupiny se už dotkli smrti, mají za sebou předávkování, pokusy o sebevraždu či agresivní chování vyvolané drogami. Každý z nich s sebou do skupiny přináší minulost, kterou si musí před ostatními i sám před sebou znovu prožít. Na staré bolesti, křivdy a viny se nabalují další.

Kdo komu v houstnoucí atmosféře podezření a lží ještě dokáže věřit? Ve svíravé atmosféře vyplývá na povrch dávná vražda. Vraždil někdo z nich? Kdo je ve skutečnosti Milan a co ho spojuje s Romanem? A co se stane, když konečně Roman pozná v Milanovi šéfa mafie ze Španělska. Milan, který se sem ukryl právě tak jako on, ví, že na Romana je vypsaná mafiánská odměna.

Flashbacky některých postav jsou tak zajímavé, že by vydaly na další film. Námět, scénář, kamera a režisérské zpracování Pravidel lži je velmi sugestivní a působivé.

Umístění léčebny kdesi na samotě je dokonalým prostředím pro tajemnou zápletku sahající do minulosti, která se znovu připomněla.

V dalších rolích: Klára Issová, Jan Budař, Jaromír Dulava, David Novotný, Petra Jungmanová, Martin Stránský, Igor Chmela, Jaroslav Plesl a další.

K vidění na ČT1 21. 9. v 21:55.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek