Co jste netušili o vzniku Ledového království

Co jste netušili o vzniku Ledového království
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nebudeme daleko od pravdy, pokud nazveme Frozen nejoblíbenější pohádkou současné mládeže. Pojďme si přiblížit, co stálo za vznikem všudypřítomné Elsy, Anny a Olafa.

Pohádka o královské sesterské dvojici má na svém kontě hned několik historických prvenství. Elsa dovršila hranice 21 let, čímž se stala nejstarší princeznou, která kdy vystupovala v pohádkách Walta Disneyho. Naproti tomu proradný Hans, ve svých 23 letech, je nejmladší z Disneyovských záporáků. Skutečný jmenovec tohohle darebáka, Hans Christian Andersen, je autorem literární předlohy Sněhová královna, na kterou společnost Disney zakoupila práva již v roce 1940. Léta ale zápasili s tím, jak vyobrazit postavu ledové královny. Tahle hrdinka dětských srdcí totiž měla původně být hrozivá namodralá královna, s ostnatými vlasy a kožichem z lasic. O charakteru Elsy se rozhodlo teprve po napsání písně Let it go. Jeho text změnil směřování děje a ledová královna nově nebyla nepřítelem plným hněvu, ale pouze zápasící mladou ženou. 

Tvůrci technické zpracování dotáhli do dokonalosti. Zpěvačka Idina Menzel, která namluvila postavu Elsy, musela všechny písně opakovaně zpívat před místností plnou animátorů, aby detailně nastudovali její pohyby. Maličkosti, včetně pohybů břicha, poté přiřadili Else. Neskončilo to ale pouze u hudebních výstupů. Animátorka Becky Bresee natočila sebe samotnou v roli Anny, aby měla z čeho vycházet při tvorbě těch nejrealističtějších animací. Vzpomínáte na scénu, kdy jako dítě Anna probouzí svoji malou sestru Elsu? I v tomto případě se Becky nechala inspirovat vlastním videem jejich dětí. 

Složité bylo i zpracování sněhu, kterého je ve filmu plno. Za tímto účelem grafici odjeli do Wyomingu, kde si dva dny hráli ve sněhu, aby získali realistickou předlohu. Mimo jiné museli vytvořit obrovské šaty, aby přesně viděli, jak se při chůzi ve sněhu budou chovat Elsiny šaty. Také absolvovali přednášky meteorologie, aby lépe porozuměli podstatě sněhu.

Fascinují vás některé další propracované detaily? Například počet pramenů Elsiných vlasů dosahuje 420 000, právě pro jejich digitalizaci byl vytvořen speciální program Tonic.