Sobotní odpoledne s českou klasikou: Spletitý děj plný neuvěřitelných náhod a osudových setkání s Pytlákovou schovankou

Sobotní odpoledne s českou klasikou: Spletitý děj plný neuvěřitelných náhod a osudových setkání s Pytlákovou schovankou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po odpoledním kafíčku určitě někoho potěší skutečnost, že celý duben bude vždy v sobotu odpoledne na Primě film pro pamětníky. Tentokrát si můžeme užít mistrovské dílo z dílny Martina Friče z roku 1948 a na dostaveníčku s melodramatem nebudou chybět hvězdy jako Oldřich Nový a Hana Vítová.

Chudá kráska Elén (Hana Vítová) přichází z prosté venkovské chaloupky za hudební slávou do prohnilého velkoměsta. Jeho mámivým svodům však nepodlehne díky nezištné lásce chudého houslisty Sedloně (Zdeněk Dítě) a zvláště vřelému citu uměnímilovného milionáře René Skalského (Oldřich Nový).

Legendární snímek Martina Friče paroduje kýčovitou buržoazní zábavu 30. let a protektorátní oddechové tituly 40. let. Členové filmového štábu i samotní herci ovšem měli za sebou vesměs „vážnou“ letitou profesní zkušenost s danými prvky, které teď trochu zesměšňovali. Z filmu tak dýchá láskyplná empatie ke „kritizovaným“ jevům. Ladně plynoucí a vtipný snímek dodnes strhuje diváky nadčasovým kouzlem. Film se stihl natočit ještě před tragickým únorem 1948, ale premiéru měl až na jaře o rok později. Nevyhnul se potížím s nově zavedenými cenzorskými orgány, a právě zesměšňování „buržoazních“ filmových nešvarů mu pomohlo dostat se k divákům.

O filmu

V den svých jedenadvacátých narozenin se krásná Elén dozví, že je nemanželským dítětem. Toho dne je její otčím Jan Dubský chycen při lesním pychu (šlo o činnost prováděnou v cizím lese bez svolení majitele, například sběr klestí, osekávání větví, sbírání hub nebo lesních plodů).

Aby unikl trestu, má provdat Elén za majitele panství. Elén však odmítne, a protože právě dostala pozvání na zkoušku do divadelní agentury, uteče s matčiným požehnáním z domova.

Ve vlaku okouzlí milionáře René Skalského, ale při rozloučení mu neprozradí své jméno. Po čase se s ním setká v kosmetickém salonu, kde pracuje jako manikérka. Oba se těší ze vzájemné lásky. Milostnou romanci však Elén přeruší, když spatří Reného, jak se důvěrně chová ke známé herečce, o níž netuší, že je jeho sestrou.

Elén ze žalu přijme nabídku k sňatku od houslisty Pavla Sedloně, který se jí kdysi ujal, když bloudila nepřátelským městem a vytrvale se jí dvořil. Odmítnutý René zatím chřadne, zchudne a začne se živit psaním operetního libreta. Nezvyklé pracovní úsilí mu způsobí zánět mozkových blan.

Elén se novinku dozví od jeho sluhy v okamžiku, kdy vychází z kostela po svatebním obřadu. Spěchá do nemocnice a na poslední chvíli se jí podaří zpěvem muže probrat k životu. Jak se ukáže, sňatek s Pavlem je neplatný a nic už dvojici nestojí v cestě.

Zajímavosti

Film se správně jmenuje Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář.

Hodně diváků v době promítání bralo film vážně, ženy u něj plakaly. Proto Oldřich Nový v dodatečně natočeném (barevném) přídavku polopaticky vysvětluje, že šlo o parodii.

Parodický žánr byl v době natáčení filmu něčím novým. Dle pozdějších vzpomínek představitele houslisty Michala Sedloňe, Zdeňka Dítěte, se v době natáčení na Barrandově stalo něco do té doby nevídaného. Herci se sjížděli na natáčení i tehdy, kdy neměli záběr. Sledovali, jak si se scénářem poradí jejich kolegové, a snažili se odkoukat nové parodické prvky pro své postavy.

Zdroje článku: