Jak se natáčelo s dětskou hereckou legendou Tomášem Holým

Jak se natáčelo s dětskou hereckou legendou Tomášem Holým
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tomáš Holý se nesmazatelně vryl do dějin československého filmu, a protože nestihl zestárnout, bude už navěky roztomilým darebákem Vaškem, který si hledal otce, po nocích vybíral mravence z cukru a dokázal svést ke klukovinám i otce a dědu.

A jak se vlastně zrodila dětská hvězda?

Po malinké roli v komedii Marečku, podejte mi pero (1976) se Tomáš objevil ve dvou komediích Marie Poledňákové: Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Marie Poledňáková sáhla pro námět do vlastního života, kdy zůstala sama se synem, který se rozhodl, že si sežene tatínka. Její Péťa také velmi toužil po pejskovi a po pořádně dobrodružných prázdninách na horách.

Scénář k prvnímu z filmů se rodil tři měsíce a největším úkolem bylo najít vhodného dětského herce pro roli Vaška.

Na konkurz dorazilo asi 160 dětí, ze kterých režisérka vybrala 12 kluků, mezi kterými chtěla Vaška najít. Tomáš Holý byl z chlapců nejmladší a vůbec nijak se neprojevoval. Byl potichu, do debaty se nijak nezapojil. Právě podle spontánního projevu si režiséři děti vybírají a Tomáš proto nepatřil mezi favority.

„Zdál se mi příliš malý, pochybovala jsem, že by byl schopen vydržet dlouho natáčení,“

uvedla ve starším rozhovoru pro Aha režisérka.

Také se snažila zjistit, jestli některé z dětí žije jen s matkou, což by se mohlo hodit. Nakonec výběrem prošlo 5 kluků, kteří měli přijít další den. Tomáš Holý ve výběru nebyl. Když děti poslala domů, Tomáš se po chvíli vrátil a místo slov naznačil, že si zapomněl čepici. Jeho gesta se Poledňákové natolik zalíbila, že ho na další den také pozvala.

Druhý den bylo Mikuláše a všude po ulicích se přes noc objevila čerstvá sněhová nadílka. Pro chlapce jelo auto z Barrandova a všichni dojeli v pořádku, až na Tomáše. Ten se stihl před příjezdem auta tak vydatně vyválet ve sněhu, že dorazil úplně promočený. Maskérky ho začaly obletovat a sušit mu oblečení a režisérku poprvé napadlo, že by to mohl být její Vašek.

Při první zkoušce s Janou Preissovou a Františkem Němcem potom Tomáš doslova perlil. Všechno popletl, breptal a neodolatelně se smál. Byl tak bezprostřední a přirozený, že bylo rozhodnuto.

S volbou nebyl spokojený pouze režisérčin syn, který prohlásil, že Tomáš vypadá jako ošklivá holka. Ona však tušila, že právě jeho obličej jako melounek a delší vlasy budou na obrazovkách fungovat.

Tomáše bylo na natáčení všude plno. Už pátý den na horách onemocněl a skončil s vysokými teplotami. Tenkrát někoho napadlo se poptat po okolí a marodovi přivedli bábu kořenářku. Ta mu zabalila nohy do tvarohu a uvařila bylinkový čaj. Druhý den byl zdravý.

Filmaři se však museli potýkat s jednou zásadní věcí. Malý kluk byl z rozvedené rodiny a žil jen s maminkou. František Němec se s malým hercem skamarádil a Tomáš se do něj zamiloval. To byl problém v okamžiku, kdy se měl ve filmu na otce zlobit.

Nebylo na světě nic, co by filmového Vaška přesvědčilo. Že je otec špatný. Nakonec scény, kde je Tomáš naštvaný, vznikly spontánně, když se kluk zlobil na režisérku, co za špatné věci mu to o Františkovi vypráví. Byl to pro něj kamarád a věděl, že režisérka lže, když tvrdí, že je to špatný chlap.

Samotný film Poledňákovou po sestříhání vůbec nenadchl. Viděla ho ještě bez hudby, postsynchronů a ruchů a byla přesvědčená, že horší film ještě nenatočila. Jak hluboce se tenkrát mýlila!

Zdroje článku: