Kvíz: Filmy Zdeňka Trošky baví po generace. Zjistěte, jak dobře si je pamatujete

Kvíz: Filmy Zdeňka Trošky baví po generace. Zjistěte, jak dobře si je pamatujete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Milujete humor a televizní komedie? Zavzpomínejte na ta nejlepší díla režiséra Zdeňka Trošky v našem kvízu. Schválně, jak moc dobře si jednotlivé filmy pamatujete.

Bota jménem Melichar je dětským hitem dodnes

Zdeněk Troška s povoláním režiséra začal koketovat v roce 1979. Tehdy režíroval jednu z povídek Poštovský panáček. Jeho vůbec prvním filmem, který se okamžitě stal jedním z nejoblíbenějších především u dětského a dospívající publika, je komediální film Bota jménem Melichar.

Film ze školního prostředí natočený v roce 1983 vznikl v areálu jedné z pražských základních škol. Mezi herce, kteří se ve filmu objevili, patří Eva Salzmanová, Regina Zahradníková, Václav Mareš nebo Dana Syslová.

Proslavila jej i píseň Holky z naší školky.

Nejenom samotný film, ale také hudba, která v něm zazněla, je dodnes velmi populární. Konkrétně se jedná o tehdejší hit z dílny Petra Kotvalda a Stanislava Hložka „Holky z naší školky“. To, že byla úspěšná nejenom píseň, ale i celý film potvrzuje fakt, že Bota jménem Melichar získal hned 19 ocenění.

Komedie jsou Troškovým oblíbeným žánrem

Po režírování filmu Bota jménem Melichar se Troška pustil i do dalších komedií. Ve stejném roce například zrežíroval první ze tří dílů trilogie Slunce, seno, jahody. O pár let později se zamiloval do pohádek. V roce 1987 režíroval pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci s Michaelou Kuklovou v hlavní roli.

 

Zdroj článku: