Tradice kriminálního žánru ve zpracování francouzských tvůrců pokračuje i v současnosti

Tradice kriminálního žánru ve zpracování francouzských tvůrců pokračuje i v současnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V záplavě americké tvorby není úplně snadné zaregistrovat i filmy a seriály, které mají původ v Evropě. Francouzská tvorba vždy vynikala kromě komedií i kriminálním žánrem. Bohužel v současnosti televize moc francouzské tvorby nenabízí a ani v kinech není nabídka nijak pestrá.

Čerstvá novinka z Cannes míří do kin

Právě v tomto období přichází šance zajít si na premiéru nového francouzského filmu Bac Nord, který se nedávno mimo soutěž představil na FF v Cannes. Film je inspirovaný skutečným případem korupce uvnitř policejního sboru v Marseille. V roce 2012 bylo 18 členů městské protizločinecké jednotky posláno do vězení za obchodování s drogami a vydírání.

Režisérem filmu je Cedrik Jemenez, který v severní čtvrti tohoto nejméně bezpečného města ve Francii žil. A proto je mu toto prostředí velmi blízké.

Herecké obsazení: Gilles Lellouche (na úvodní fotografii), Francois Civil, Karim Leklou, Adéle Exarchopoulos, Kenza Fortas

Právě v období, kdy kauza s obviněním policistů plnila stránky novin, dostal Jemenez nápad tento příběh zpracovat do filmu. Jenže k tomu potřeboval více informací ze strany policie a tam narazil na velkou neochotu. Proto se spojil s producentem Hugem Sélignacem, který měl u policejního sboru přítele a filmaři tak mohli přímo spolupracovat s policisty.

Seriálová minisérie

Francouzskou dávku napětí si můžete vychutnat i v pohodlí domova. Netflix nedávno přidal do své široké nabídky minisérii Nadobro ztracený od režiséra Juana Carlose Mediny. Jde celkem o pět epizod, které diváka pohltí tak, že je chce vidět všechny najednou.

Scénáristé Pauline Guéno a Nacim Mehtar zpracovali román autora Harlana Cobena, jehož knihy se staly předlohou pro několik seriálů.

Hlavním hrdinou je přátelský Guillaume, jehož poklidný život je jedné noci narušen zločinem, při kterém přijde o bývalou přítelkyni bydlící v sousedství a o staršího bratra Freda. Tak to alespoň vypadá. Mladý muž se s prožitou tragédií dlouho vyrovnává, ale nakonec najde spřízněnou duši, mladou ženu Judith. Další tragická událost za pár let, kdy mu umírá matka na rakovinu, odhalí dávné tajemství. Jak vyplyne z děje, matka utrácela celé roky všechny úspory za služby detektiva, který údajně pátral po Fredym, který měl být naživu. To trochu nalomí přesvědčení Guillauma o bratrově smrti, protože jeho tělo se nikdy nenašlo a mělo se ztratit v moři.

A nebude to jediná záhada, kterou bude muset mladý muž vyřešit. Zrovna v době, kdy požádá o ruku svou přítelkyni, se žena záhadně ztratí, aniž by někdo věděl kam. A tak začíná pátrání, se kterým Guillaumovi pomáhá přítel a mladší sestra zemřelé sousedky. Na povrch tak vyplouvá celá řada záhad a nic není takové, jak se zdá být.

Herecké obsazení: Finnegan Oldfield, Guillaume Gouix, Nicolas Duvau Chelle, Nailia Harzoune, Tómas Lemarquis

Přejeme příjemnou podívanou!

Zdroj: