Kvíz, ve kterém zavzpomínáte na přední české herce divadla, televize i filmu

Kvíz, ve kterém zavzpomínáte na přední české herce divadla, televize i filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V Československu každoročně vznikaly úspěšné filmy. Hlavní role v nich hráli velikáni českého filmu. Těmi jsou například Kemr, Sovák nebo Dvořák. Jak dobře si vzpomínáte na nezapomenutelné české herce?

Dvořák se nejdříve věnoval divadlu, pak přešel i do televize

Jedním z českých herců, který se objevil v několika úspěšných televizních i filmových rolích, je Josef Dvořák. Ten se narodil v roce 1942 v Horní Cerekvi. Svou kariéru začal v Kladivadle v Ústí nad Labem. Po dvouleté pauze se v roce 1972 přesunul do Divadla Semafor. Zde působil dlouhých 18 let. Mimo jiné zde hrál s Jiřím Suchým a Jitkou Molavcovou.

Dvořák se ale objevil i v dalších filmech a pořadech. Například v komediálním seriálu Hospoda, v dětském seriálu Pan Tau nebo v Nemocnici na kraji města. Kromě herectví se Dvořák věnoval také dabingu. Svůj hlas propůjčil nejedné večerníčkové postavě. Slyšet jej můžeme jako Boba a Bobka a Maxipsa Fíka.

O osudu kuchaře Svatopluka rozhodovali svým hlasováním diváci

Jednou z jeho nezapomenutelných rolí byla hlavní postava v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Ta byla nezapomenutelná i proto, že se jednalo o jedinečný formát, při kterém rozhodovali o osudu kuchaře diváci. A to nejenom ti v sále, ale také diváci televizní. Vždy, když se pořad vysílal, byl národ požádán o vypnutí všech zbytečných spotřebičů. Při rozhodování pak měli lidé po výběru své varianty blikat světlem. Na základě spotřeby elektrické energie se pak vybrala ta možnost, u které byla elektřina využívána více. Josef Dvořák měl v tomto pořadu nejen hlavní roli kuchaře Svatopluka, ale také roli moderátora, který provázel celým večerem lidi v sále a také u televizních obrazovek.

 

Zdroj článku: