Nádherné hory, příběhy přeživších a mimořádní horolezci: Filmy odehrávající se v horách jsou úchvatné a je z čeho vybírat

Nádherné hory, příběhy přeživších a mimořádní horolezci: Filmy odehrávající se v horách jsou úchvatné a je z čeho vybírat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horolezectví je tvrdý a nebezpečný sport. Filmy o něm jsou potom nabité napětím, nádhernými přírodními monumenty, a především nechybí tvrdí a drsní horolezci a jejich vzájemné vztahy, na kterých může záviset nejen úspěch výpravy, ale také jejích životy.

Vertical Limit

Film Vertical Limit z roku 2000 režiséra Martina Campbella v hlavních rolích s Chrisem O'Donnellem a Billem Paxtonem vypráví příběh mladého horolezce Petera povolaného provést záchrannou akci na K2, aby zachránil svoji sestru Annie a ostatní členy expedice. 

V minulosti byli sourozenci účastníky tragické události a Peter byl nucen přeřezat provaz svého otce, aby zachránil sebe i svou sestru. Po této tragédie opustit hory, aby se mohl věnovat fotografování přírody. Zatímco Annie se rozhodla jít ve stopách svého otce a věnovat se lezení po nejnebezpečnějších horách světa. Záchranná akce se ale trochu komplikuje a na povrch vyplouvají staré křivdy a touha po pomstě.

Nanga Parbat

Film Nanga Parbat od Josepha Vilsmaiera (2010) shromáždil zajímavé materiály z výpravy dvou jihotyrolských bratrů Reinholda a Günthera Messnera, kterým se v roce 1970 podařilo poprvé dobýt vrchol Nanga Parbat (vrchol v Pákistánu, nazývaný „zabijácká hora“) z jižní strany, v alpském stylu a bez kyslíku. Do té doby zůstala Rupalova zeď nedotčená. Vstoupili do historie horolezectví, ale chudák Günther se nikdy nevrátil domů. Propojením dětství obou bratrů s příběhem, který poznamenal jejich osudy, vypráví snímek Nanga Parbat nejen o samotné výpravě, ale také o vášni pro hory, kterou měli bratři od dětství.

Free Solo (Bez jištění na El Capitan)

Free Solo je dokument z roku 2018, který režírovali Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi. Sledovali sólový výstup mladého amerického horolezce Alexe Honnolda na horu El Capitan v Yosemitském národním parku.

Úchvatný a neuvěřitelný snímek, který dokumentuje příběh od přípravy až po samotné dobývání. Dokument výrazným způsobem vyčnívá nad snímky s podobnou tématikou a právem získal Oscara pro dokumentární film.

Alive (Přežít)

Film Alive z roku 1993 režiséra Franka Marshalla je založený na skutečném příběhu leteckého neštěstí, ke kterému došlo v Andách v roce 1972. Na filmu spolupracoval jeden z přeživších, Fernando Parrado, kterého ve filmu hrál Ethan Hawke.

Šlo o leteckou nehodu, kdy letadlo s ragbyovým týmem na cestě z Uruguaye do Chile havarovalo v Andách. Aby nezemřeli hladem, přeživší začali jíst těla svých zesnulých spolucestujících. Z počátečních 33 cestujících se jich zachránilo 16. Za záchranu vděčili dvěma mužům, kteří se s nadlidským úsilím vydali pro pomoc, když už bylo jasné, že je nikdo nehledá. Fernando Parrado a Roberto Canessa (Ethan Hawke a Josh Hamilton) se rozhodli zkusit zdolat dlouhou s drsnou cestu a zvládli to.

Everest

Film Everest byl představený na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 2015. Vypráví o katastrofické expedici na Everest, která se konala v roce 1996, kdy se v přeplněném základním táboře setkaly dvě skupiny lidí se svými průvodci a odtud se rozhodli pokračovat spolu. Jejich klienti však nebyli zrovna odborní horolezci. A když je vánice překvapila, mnoho z nich zemřelo. A další byli navždy zmrzačeni.

Zdroj: