127 hodin (2010): Amputace ruky vydělala horolezci miliony

127 hodin (2010): Amputace ruky vydělala horolezci miliony
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2003 Aron Ralston málem zahynul v utažském kaňonu, když uvízl ve skalní průrvě a balvan mu zavalil ruku. Po pěti dnech bez naděje na záchranu si kapesním nožem amputoval předloktí, aby si zachránil život. Jeho dramatickou zkušenost věrohodně zaznamenal hollywoodský snímek 127 hodin s Jamesem Frankem v hlavní roli.

Aron Ralston však vešel ve známost už před natočením filmu; svůj příběh odvyprávěl v knižním bestselleru, povídal o něm v televizních show a při každé další horské túře na sebe okamžitě strhl pozornost médií. Zároveň se stal řečníkem, který svým příběhem motivuje posluchače v překonávání životních překážek. Za jediný řečnický výstup Ralston dostával v přepočtu něco okolo 570 tisíc Kč. 

44letý horolezec sice v kaňonu nenávratně přišel o pravou ruku, ale mediální boom okolo jeho osoby mu vynesl jmění v řádu 4 milionů dolarů. Na dotaz, nakolik se film 127 hodin shoduje s jeho skutečným příběhem, Ralston odpověděl: "Po faktické stránce je to tak přesné, jako by to byl dokument."