Filmová série, která vydělala přes dvě miliardy dolarů a vytvořila nesmrtelného hrdinu, se nejspíš už pokračování nedočká

Filmová série, která vydělala přes dvě miliardy dolarů a vytvořila nesmrtelného hrdinu, se nejspíš už pokračování nedočká
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Během historie se v kině zrodily postavy, které jsou dnes tak ikonické, že se staly nesmrtelnými. Jednou z nich je Indiana Jones, kterého ztvárnil Harrison Ford. Čtyři celovečerní filmy jsou dnes považovány za jednu z nejlepších dobrodružných ság všech dob.

Série filmů s náklady 281 milionů dolarů vydělala přes 2 miliardy dolarů a inspirovala tvůrce seriálů, videoher, hraček a komiksů. A na velkém úspěchu se podíleli ve velké míře Steven Spielberg a George Lucas.

Lucas začal na scénáři pracovat už v roce 1973 a hledal vhodného režiséra, kterému by scénář svěřil, ale moc se mu to nedařilo. Nakonec ho na společné dovolené ukázal Spielbergovi a ten po něm okamžitě s nadšením skočil. Měl za sebou hodně velký úspěch s filmem „Čelisti“ a pohrával si s myšlenkou, že by se ucházel o režii Bonda. Když ale přečetl scénář o dobrodruhovi Jonesovi, bylo rozhodnuto.

Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

V prvním filmu ságy se archeolog Indiana Jones, který se právě vrátil z Peru, vydává na choulostivou misi. Musí zabránit nacistům zmocnit se Archy úmluvy. To je smlouva, kterou údajně prostřednictvím Mojžíše poslal Bůh izraelskému lidu.

Jones se vydává do Nepálu za starým přítelem, který vlastní medailon, který je nápovědou k nalezení hledaného pokladu. Na místě je ale Marion, dcera přítele a dobrodruh ji musí přibrat na výpravu. V Egyptě prožívají mnoho dobrodružství.

Indiana Jones a chrám zkázy (1984)

Plnohodnotný prequel odehrávající se rok před událostmi prvního dílu.

Po pobytu v Šanghaji prchá Indiana před čínskými lotry a skončí v Indii. Tam se pustí do nebezpečné akce, která souvisí s kletbou. Chce tak zachránit místní lidi.

Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989)

Děj filmu je zasazený do roku 1938. V období, kdy je válka na spadnutí, je ve hře honba za svatým grálem. Jones má ale jinou motivaci. Musí najít svého zmizelého otce.

Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008)

I dobrodruh zestárl. Přesto je ale připravený na další dobrodružství. Děj se posune do roku 1957. Nacisté byli poraženi, ale nad světem visí hrozba studené války. Jones je unesen a donucen spolupracovat se sovětskými agenty. Po podařeném útěku mu zase hrozí obvinění od FBI, že je ve spolku s nepřátelskými agenty. Když se chystá opustit Spojené státy, potkává mladého rebela a jde s ním zachraňovat společného přítele. Spolu budou čelit novým nepřátelům a na světlo přivedou staré mýty.

Pokračování

O páté části série se mluví už od roku 2008. Problém nastal v okamžiku, kdy produkční společnost Lucase přešla do vlastnictví Walta Disneye v roce 2012. Stejná společnost koupila i práva k sérii od Paramountu. George Lucas ale za těchto podmínek už o projekt ztratil zájem a Spielberg sice napřed přislíbil účast jako producent, bez Lucase se mu ale do projektu nechce a Harrison Ford už mladší nebude. Jeden z návrhů byl, že hlavní roli převezme mladý dobrodruh z posledního dílu a Ford bude jen mentorem, ale to je pro Spielberga a také pro většinu fanoušků série nepřijatelné.