Půvabná Romy Schneider a její životní role, které tolik připomínají hereččin život plný vášně a tragédií

Půvabná Romy Schneider a její životní role, které tolik připomínají hereččin život plný vášně a tragédií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Během svého krátkého života natočila Romy Schneiderová šedesát filmů. Nyní přinášíme tipy na dvě francouzská dramata, která se tolik podobají životní cestě nezapomenutelné legendární herečky.

Vídeňská rodačka debutovala ve filmu Šeříky až bílé začnou kvést již v 15 letech, kde si zahrála dceru své matky. Dva roky poté zazářila jako Sissi v trilogii o habsburské císařovně Alžbětě Bavorské. Ač natáčení čtvrtého dílu odmítla, nijak jí to neuškodilo. Dostala herecké příležitosti od slavných režisérů jako byli Orson Welles, Luchino Visconti nebo Claude Sautet. Koncem 50. let se bláznivě zamilovala do francouzského herce Alaina Delona a odstěhovala se do Paříže, kde začala žít bohémský život. Po šesti letech se vztah rozpadl a Romy zcela propadla herecké profesi. Do rolí dávala všechno, trpěla výčitkami, když nedokázala naplnit režisérovy představy. Obdržela dva Césary za nejlepší herecký výkon. V 80. letech byla na vrcholu své kariéry, ale i na vrcholu svých lidských a tvůrčích sil. Po tragickém úmrtí bývalého manžela a čtrnáctiletého syna propadla depresím a alkoholu a v necelých 44 letech zemřela na zástavu srdce.

Romy Schneiderovou můžete vidět například v těchto snímcích. Připomeňte si talentovanou herečku s šarmem a rozverným smíchem v dramatických rolích, které tolik připomínají její život plný vášně a tragédií.   

Smrt v přímém přenosu (1980) 

Jak si představoval francouzský režisér Bertrand Tavernier svět v roce 2021 uvidíme v netradičním sci-fi z osmdesátých let. Málokdo tenkrát tušil, že si zde Romy zahrála jednu z posledních rolí a sama za půl roku zemře. Drama vypráví příběh ženy Katherine ve středním věku, které je diagnostikována nevyléčitelná nemoc s prognózou úmrtí v řádu týdnů. Stane se terčem televizní společnosti, která ji využije pro novou reality show “Smrt v přímém přenosu.” Televize vysílá kameramana Roddyho, aby Katherine sledoval s implantovanou kamerou v levém oku. Vzniká přátelství a nic netušící Katherine se stává hvězdou sledovaného pořadu. 

Vlak (1973) 

je válečné francouzské drama, ve kterém si Romy zahrála elegantní německou židovku Annu. Francouzi prchají ze severu Němci obsazené země na dosud neokupovaný jih. Během útěku vlakem plného uprchlíků se ve vagonu původně určenému pro dobytek odehraje krátkodobá romance. Muž odloučený během cesty od své těhotné manželky se beznadějně zamiluje do půvabné mladé cestující. Anna je nepřítelem nejen ve vlastní zemi, ale hrozí jí internační tábor i ve Francii, skrývá proto svou identitu a před neúprosným osudem utíká do vášnivého vztahu s mladým Francouzem. Film byl natočený podle literární předlohy belgického spisovatele Georgese Simenona. Zajímavostí je, že Romy se sama v životě cítila vina za zvěrstva nacistického Německa a nelibě nesla vztah svých rodičů s nacistickými pohlaváry. 

Zdroj: autorský text