Diskuze

Předběhl dobu o desítky let. Zabil jsem Einsteina, pánové dodnes dokazuje genialitu Oldřicha Lipského

Předběhl dobu o desítky let. Zabil jsem Einsteina, pánové dodnes dokazuje genialitu Oldřicha Lipského
Cestování časem, futuristické vynálezy, absurdní humor a hvězdné herecké obsazení. Když Oldřich Lipský v roce 1969 natočil sci-fi komedii Zabil jsem Einsteina, pánové, málokdo tušil, že vzniká film, který budou diváci objevovat i po více než padesáti letech.
Zpět na celý článek

Cestování časem, futuristické vynálezy, absurdní humor a hvězdné herecké obsazení. Když Oldřich Lipský v roce 1969 natočil sci-fi komedii Zabil jsem Einsteina, pánové, málokdo tušil, že vzniká film, který budou diváci objevovat i po více než padesáti letech.
Zpět na celý článek
Shrnutí článku: Předběhl dobu o desítky let. Zabil jsem Einsteina, pánové dodnes dokazuje genialitu Oldřicha Lipského
Jaká je zápletka filmu „Zabil jsem Einsteina, pánové“?

Lidstvo v budoucnosti čelí radioaktivnímu zamoření a vědci se rozhodnou vrátit do roku 1911 do Prahy, aby odstranili Alberta Einsteina, zakladatele moderní fyziky. Chtějí tak zabránit budoucí katastrofě, ale zároveň si pohrávají s myšlenkou, zda lze změnit dějiny bez nečekaných následků.

Čím je film Oldřicha Lipského považován za předčasný nebo vizionářský?

Film je považován za předčasný, protože si tvůrci odvážně pohrávali s myšlenkami, které byly v 60. letech téměř nepředstavitelné. Obsahuje futuristické přístroje a technické vychytávky, které připomínají dnešní technologie, jako je selfie tyč nebo okamžité pořizování fotografií.

Kteří známí herci se ve filmu objevili?

Ve filmu se objevil Jiří Sovák, Jana Brejchová, Iva Janžurová, Lubomír Lipský, Petr Čepek, Stella Zázvorková, Jan Libíček a Josef Hlinomaz. Snímek tak dnes působí jako přehlídka hereckých legend československého filmu.

Proč je film „Zabil jsem Einsteina, pánové“ stále populární i po letech?

Film si drží silnou fanouškovskou základnu i po více než padesáti letech díky své fantazii, hravosti a schopnosti fungovat nad rámec jednorázových vtipů. Je připomínkou období, kdy československý film dokázal být odvážný a nápaditý.

Kdy a kde je možné film zhlédnout?

Tuto komedii z roku 1970 bude možné zhlédnout 21. května ve 20:00 na Prima Max.

Zpět na celý článek

Možná jste zmeškali

Zítra odpoledne se v Česku zastaví čas. Nova vypustí sci-fi bombou, který je dle diváků nejlepším filmem všech dob
13.03.2026

Zítra odpoledne se v Česku zastaví čas. Nova vypustí sci-fi bombou, který je dle diváků nejlepším filmem všech dob

Sci-fi film Stargate z roku 1994 otevřel divákům doslova bránu do jiného světa. Příběh o tajemném artefaktu ukrytém v egyptské poušti spojil...

Fotokvíz: Poznáte postavy ze seriálu Hospoda podle jediné fotky? Není to vůbec jednoduché
23.04.2026

Fotokvíz: Poznáte postavy ze seriálu Hospoda podle jediné fotky? Není to vůbec jednoduché

Seriál Hospoda se stal kultem pro mnohé generace diváků. Jeho hlášky jsou nezapomenutelné a postavy legendární. V našem kvízu si ověříte, jak dobře...

Nová česká pohádka je v nabídce.  Tajemná vila, kouzelná bylina, láska a fantastická Tereza Ramba dostanou celou rodinu
25.02.2026

Nová česká pohádka je v nabídce. Tajemná vila, kouzelná bylina, láska a fantastická Tereza Ramba dostanou celou rodinu

Nová rodinná komedie Cukrkandl přináší svět plný fantazie, dobrodružství i humoru. V hlavní roli září Tereza Ramba jako mladá zubařka, která se...

Dnes v Ulici: S odpovědí na dopis přijede Helena osobně a rodina Hrušková očekává v létě velké výdaje
24.04.2026

Dnes v Ulici: S odpovědí na dopis přijede Helena osobně a rodina Hrušková očekává v létě velké výdaje

Vladimír Natálce slíbil koňský tábor, a tak už je zbytečné cokoliv jiného řešit. Natálka prostě pojede, ačkoliv finanční situace rodiny není...

Náhlý konec v Ulici: Člen jedné z hlavních rodin odchází po 18 letech
13.02.2026

Náhlý konec v Ulici: Člen jedné z hlavních rodin odchází po 18 letech

Někoho tato zpráva rozesmutní, jiné možná potěší, všechny diváky Ulice ale nepochybně překvapí. Kryštof Rímský, jehož už dlouhá léta vídáme na...

Kvíz: Pavel Trávníček – princ, který okouzlil generace diváků. Kdo dá 10/10 je filmový génius
24.04.2026

Kvíz: Pavel Trávníček – princ, který okouzlil generace diváků. Kdo dá 10/10 je filmový génius

Herec Pavel Trávníček se nesmazatelně zapsal do historie českého filmu jako pohádkový princ, ale jeho kariéra nabízí mnohem víc.

Zítra si vyblokujte odpoledne: ČT 1 dává poklad z Československého archivu. Je hvězdně obsazený, přesto ho nikdo nezná
22.03.2026

Zítra si vyblokujte odpoledne: ČT 1 dává poklad z Československého archivu. Je hvězdně obsazený, přesto ho nikdo nezná

Dobrodružný televizní film z roku 1980 patří k těm, na které se téměř zapomnělo. Přitom nabízí silný příběh, skvělé herecké obsazení i atmosféru,...

Kam se hrabe Harry Potter. Zítra ve 20:00 vysílá Nova Cinema mnohem kouzelnější film
07.03.2026

Kam se hrabe Harry Potter. Zítra ve 20:00 vysílá Nova Cinema mnohem kouzelnější film

Na tenhle film se čekalo s velkým napětím. Natáčel s v roce 2016 a vypráví o roce 1926. Přeneseme se tedy hluboko do historie, v podstatě o sto let...

Herec Martin Huba a jeho neuvěřitelné manželství. 60 let lásky, věrnosti a tolerance. Sen každého páru
02.02.2026

Herec Martin Huba a jeho neuvěřitelné manželství. 60 let lásky, věrnosti a tolerance. Sen každého páru

Martin Huba je nejen skvělý herec, ale také charismatický muž. Přezdívá se mu aristokrat divadla a filmu. Se svou ženou už brzy oslaví diamantovou...

Zapomenutý Voskovec: Muž, který utekl před nacisty, ale nikdy před vlastním osudem
19.04.2026

Zapomenutý Voskovec: Muž, který utekl před nacisty, ale nikdy před vlastním osudem

Zatímco Jan Werich zůstal milovanou ikonou, jeho slavný partner Jiří Voskovec prožil život plný zvratů, emigrace a nepochopení. Příběh muže, který...

Diskutujte

Nejnovější diskutované