Jurský park (1993): Film, který získal od amerického legendárního kritika nejvyšší ohodnocení

Jurský park (1993): Film, který získal od amerického legendárního kritika nejvyšší ohodnocení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velké překvapení se naskytne známému paleontologovi Alanu Grantovi, když přijme pozvání od milionáře Johna Hammonda, aby navštívil jeho přírodní park s žijícími prehistorickými zvířaty, který se nachází daleko od civilizace.

Ačkoliv se zdá, že všechny čeká ohromující podívaná, výlet se pro ně stane noční můrou poté, co se vinou jednoho ze zaměstnanců dostanou do volného výběhu všechna zvířata, včetně obávaného zabijáka T-Rexe.

Natáčení se zúčastnila řada paleontologů

Natočit takový film, jako je Jurský park, v roce 1993, bylo docela velkým soustem pro celý štáb. Podílelo se na něm nespočet lidí, řada z nich byli odborníci svého oboru, například známý paleontolog té doby, Jack Horner. Ale i po odborném dohledu se kolem filmu točí spousta nejasností.

Spielberg předpověděl budoucnost svými velociraptory

Filmoví velociraptoři dosahovali délky kolem čtyř metrů a váhy až sto kilo. Ovšem ti skuteční byli jen o něco málo větší než slepice a tělo měli pokryto chmýřím. Několik let po premiéře filmu se ale vskutku našly pozůstatky raptorů, které se podobají těm filmovým, jenž byli pojmenováni Utahraptoři. 

Chyby, kterých si laik nevšimne

Dalších chyb si můžeme povšimnout i u brachiosaurusa - ve filmu je záběr, kdy se staví na zadní. Ovšem ve skutečnosti by si kvůli své váze polámal ocasní obratle. Všimněte si i jeho žvýkání podobající se žvýkání třeba krávy. Čelisti tohoto zvířete umožňovaly pouze vertikální pohyb a ani zuby nebyly uzpůsobeny ke žvýkání.

Při natáčení se zrodila láska mezi herci

Stejně jako ve filmu, tak mimo kameru se snažil Jeff Goldblum, který ztvárnil postavu Iana Malcolma, získat srdce Laury Dernové,  veterinářky Ellie Sattlerové. Jejich vztah trval několik let a došlo i na zásnuby.