Chyby a zajímavosti z pohádky Byl jednou jeden král: Ze vzpomínek z natáčení vznikla nejedna historka

Chyby a zajímavosti z pohádky Byl jednou jeden král: Ze vzpomínek z natáčení vznikla nejedna historka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová pohádka Byl jednou jeden král příští rok oslaví již 70 let. V reprízách ji spousta z nás viděla již tisíckrát. Pozornému oku diváka tak jistě neunikly drobné chybičky. I samotné natáčení sebou nese nejednu zajímavost.

Král byl po koupání v bažině špinavý až moc

Na králi bychom poté, co vyleze z bažiny, do které omylem spadl, hledali čisté místečko jen těžko. Přitom je ale v jednom ze záběrů jasné, že se v bažině topil pouze po pás. Je tak záhadou, jak se mohl zašpinit i od hlavy do pasu. V jedné ze scén je totiž špinavý opravdu všude.

Neposedný slaneček a neviditelný závěs

Legendární dvojice Wericha a Buriana v královské pokladnici nakládala zlato. V tu chvíli nad nimi visel ozdobný závěs. Po několika málo okamžicích ale z místnosti záhadně zmizel. Nikdo dodnes neví, co se s ním stalo. Možná byl najednou neviditelný? Zato slaneček ve scéně, kdy král hází na zem rybu, je vidět možná až příliš. Po hození dopadá na zem nalevo od psa. Hned poté jej ale můžeme vidět na opačné straně.

Ze vzpomínek při natáčení vznikla nejedna historka

Při natáčení filmu bylo sice uděláno několik chyb, jeho tvůrci si ale zřejmě museli užít nejenom zábavné situace, ale také chvilky náročné. Díky nim je ale vhled do natáčení i následného zpracování pohádky pro obyčejného člověka poměrně zajímavý.

Alkoholová rebélie při snídani princů

Při natáčení se požíval skutečný alkohol. Poté, co ale představitelé princů vypili hned pět lahví vína, režisér rozhodl vyměnit víno za čaj. V této alkoholové eskapádě měli prsty dva z princů, a to herci Miroslav Horníček a Miloš Kopecký.

Jan Werich jako král s jeho dcerami.
Jan Werich jako král s jeho dcerami. | Zdroj: TV Nova

Cudná Maruška nevěděla, jak políbit rybáře

Milena Dvorská si svou životní roli zahrála již v patnácti letech. Vzhledem ke svému mladému věku neměla příliš životních zkušeností. A tak se scéna, ve které má políbit rybáře, musela natáčet hned desetkrát. Chudák Milena se styděla tak moc, až z toho byl nesvůj i celý štáb. Naopak scéna z královského vaření byla natočena hned napoprvé. Štáb byl z výkonu herců tak ohromen, že si vysloužili aplaus od všech přítomných.

Dvě verze pohádky se scénářem Jiřího Brdečky

Scénárista Jiří Brdečka toužil napsat jedinečné dílo zakládající se na tradici. A tak před napsáním své vlastní verze zhlédnul všechny dostupné materiály z ciziny. Natočené materiály pak byly použity hned dvakrát. Českou verzi zná asi každý z nás. Existuje ale i verze německá. Ta byla vydána pod názvem Es war einmal ein König a částečně se od té české odlišuje.

Mokřiny přinesly pohádce nejednu komplikaci

Přenesení Marušky přes bažiny je poměrně kuriózní. Tedy alespoň příběh stojící v pozadí. Představitel rybáře Vladimír Ráž měl v té době zlomenou ruku. Nejenže tak vznikly komplikace se zamaskováním jeho sádry, ale muselo se i vyřešit, jak rybář přenese Marušku přes mokřiny. Žádná z variant nebyla vyhovující, a to ani speciálně upravené kolo nebo kláda se sedátkem. A tak se nakonec štáb rozhodl, že rybář přenese Marušku na svých zádech při lezení po čtyřech.

A právě zde vznikla další chyba, kterou ve filmu můžeme zahlédnout. Když je Maruška odnášena z mokřin, můžeme si všimnout, že jde s rybářem směrem od lesa. Když se ale rybář rozloučí, je vidět, že jde stejným směrem, tedy také směrem od lesa.

Chyby ve filmu jsou snadno přehlédnutelné

Natáčení i následné zpracování pohádky Byl jednou jeden král přináší spoustu zajímavostí i vtipných historek. Pohádce se nevyhnulo ani několik chyb při natáčení. Ty však nejsou příliš velké a všimne si jich spíše jen velmi pozorný divák. Zhlédnutí této tradiční pohádky tak rozhodně stojí za to.

Zdroje článku: