Vzpomínka na Milenu Dvorskou, talentovanou herečku a velice nešťastnou ženu

Vzpomínka na Milenu Dvorskou, talentovanou herečku a velice nešťastnou ženu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Milena Dvorská patřila nepochybně k našim nejkrásnějším herečkám a v jejím případě se krása potkala s talentem. V mládí byla její tvář tak impozantní, že kdyby nežila v Československu, směle mohla konkurovat vyhlášeným světovým hvězdám.

Pohádkou to začalo

Za vstup do světa filmu vděčila Janu Werichovi, který si její krásnou tvář pamatoval z autogramiády po představení, když si k němu nadšená moravská divadelní ochotnice přišla pro podpis. Když za čas režisér Bořivoj Zeman hledal mladou dívku pro roli Marušky do pohádky Byl jednou jeden král, tak si Werich na děvče z Prostějova vzpomněl a pozval ji na kamerové zkoušky, kde ji to v šatech zapůjčených od „Pyšné princezny“ moc slušelo. A bylo to na Štědrý den, kdy Milena dostala telegram, že je role její. Plachá 15letá studentka zdravotní školy potom několik měsíců bydlela u Jana Wericha, který slíbil jejím rodičům, že na děvče dohlédne.

Úspěch filmu byl tak velký, že umožnil herečce jít studovat DAMU, aniž by měla maturitu. Po ukončení studií nastoupila do Divadla E. F. Buriana.

Život už tak pohádkový nebyl

Zatímco zářila na divadelních prknech a v mnoha zdařilých filmových rolích, její soukromý život ji poznamenalo nešťastné rozhodnutí svěřit dceru do výchovy svých rodičů, protože její otec byl zahraniční student, který se vrátil do Bulharska a Milena se necítila být dost silná na to, aby dítě vychovala sama. Dceru si k sobě vzala až odrostlejší a ta ji nikdy neodpustila, že upřednostnila kariéru před mateřstvím. V dospělosti se dcera stala členkou náboženské sekty a s matkou přerušila kontakt. To Milena Dvorská velice těžce nesla, přestože už měla manžela a další dítě.

V pozdějším věku jste mohli herečku vidět například v komediích Vesničko má středisková a Marečku, podejte mi pero nebo v pohádkách Jak se budí princezny a Z pekla štěstí. Objevila se také v celé řadě seriálových rolích, například v Chlapci a chlapi a Zkoušky z dospělosti. Často hrála v povídkovém cyklu Bakaláři, který čerpal náměty z diváckých příběhů.

S porevolučními změnami hereckých příležitostí ubývalo, Milena Dvorská pracovala nějaký čas v prezidentské kanceláři Václava Havla, a nakonec odešla do předčasného důchodu. Stále více na ní doléhal smutek z odcizení s dcerou, která ji nedovolila ani kontakt s vnoučaty. Poznala jen jedinou vnučku, která v dospělosti sektu opustila a sama babičku vyhledala. Krátce po setkání herečka ve věku 71 let zemřela.