Trhlina: slovenský horor podle skutečných událostí, od jehož tvůrců by se Češi mohli učit

Trhlina: slovenský horor podle skutečných událostí, od jehož tvůrců by se Češi mohli učit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se Češi rozhodnou natočit akční nebo hororový film, obvykle je z toho trapas. Proto milovníci tohoto žánru dávají přednost zahraniční, obzvláště americké produkci. O to větším a velmi příjemným překvapením je film Trhlina, natočený u slovenských sousedů.

Úspěch Trhliny začíná u toho, že má velmi kvalitní předlohu – stejnojmennou knihu Jozefa Kariky. Slovenský spisovatel výborně vytěžil skutečné případy záhadných zmizení v pohoří Tribeč. Toto pohoří není příliš rozlehlé, přesto zde v průběhu let zmizelo záhadně několik lidí. A nejde jen o dávná zmizení – poslední z nich se odehrálo v roce 2017. Na těchto skutečných zmizeních Karika staví napínavý příběh čtyř mladých lidí, kteří se záhadě rozhodnou přijít na kloub. A jak jinak si ověřit, co je na příbězích pravdy, než tak, že se do pohoří vypraví přesně v období, kdy ke zmizením dochází?

Čtyři hlavní postavy se svými charakteristikami výborně doplňují. Celou akci zorganizuje nezaměstnaný vysokoškolák Igor, který chce díky zajímavé reportáži získat zajímavý materiál na svůj blog. Ke své návštěvě Tribeče přizve dva muže – první z nich, Andrej, je fanatickým zastáncem teorie o tom, že se v horách děje něco divného, druhý David je naopak přesvědčen, že jde o báchorky a vše se dá logicky vysvětlit. Ke třem mužům se nakonec připojuje i Igorova přítelkyně Mia.

Pohoří Tribeč má specifickou atmosféru, která skutečně může působit děsivě. A toho tvůrci skvěle využívají. Posílají hrdiny na všechna zvláštní místa – stará hradní zřícenina na místě, kde je její postavení vlastně nelogické, opuštěné staré domy, nebo strašidelně působící kříže. Většina zmizení se navíc příhodně odehrává v zimních měsících a sychravé počasí výborně dokresluje tísnivou atmosféru. V zimě se navíc brzy stmívá a je mnohem snazší se ztratit nebo ztratit nervy vlivem chladného počasí.

Hlavní hrdinové působí civilně a poměrně přesvědčivě. Hlavním tahounem filmu je zpočátku snaha přijít záhadě na kloub a rozpory mezi zastáncem a odpůrcem zmizení, postupně se ovšem okolo hrdinů začnou stahovat mračna a sami mají možnost pozorovat mysteriózní události, u kterých jim tuhne krev v žilách, a ztrácejí logické argumenty. Celá výprava má nakonec pro všechny nedozírné následky… Filmu se daří postupně dávkovat napětí a udržet ho až do nervy drásající finální scény. Zároveň se vyhýbá trapným přehnaným nebo těžko uvěřitelným momentům a reakcím, které jsou velkým nešvarem hororového žánru.

V Trhlině nakonec nedojde k jednoznačnému vysvětlení událostí a zároveň je lehce znevěrohodněn hlavní vypravěč, takže i po závěrečné scéně zůstáváme v úzkostné nejistotě. To jen nahrává tomu, aby se člověk dal do googlení – a skutečně, většina zmizení se dá na internetu snadno dohledat. Kde je pravda tak divák skutečně netuší. Pořád je tu však jedna možnost – vydat se na Slovensko a vyzkoušet Tribeč na vlastní kůži.
Slovákům se podařilo natočit vkusný a napínavý horor, se kterým byl spokojený i autor knihy Karika. Doufejme tedy, že se filmaři inspirují a podobné filmy se začnou točit i v našich končinách.