Měnící se tričko Terezy Ramby, funkční zvonek bez elektřiny a další chyby v letní komedii Bobule

Měnící se tričko Terezy Ramby, funkční zvonek bez elektřiny a další chyby v letní komedii Bobule
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená česká komedie Bobule láká nejen na skvělé herecké obsazení, ale také na pohodové prostředí malebné Moravy a lahodné víno. Příjemná podívaná jistě dokáže člověku vykouzlit úsměv na rtech, přestože se nevyhnula několika chybám.

Pomáhat, chránit a dělat zmatky ve filmu

Film Bobule z roku 2008 vypráví příběh podvodníčků Honzy (Kryštof Hádek) a Jirky (Lukáš Langmajer), kteří se na útěku před policií schovají na Moravě mezi vinicemi. Honzovi se tam zalíbí částečně i kvůli krásné Kláře (Tereza Ramba, dříve Voříšková), jež ale naneštěstí chodí s majitelem penzionu.

Ve filmu hrají také Marian Roden a Lucie Benešová.
Ve filmu hrají také Marian Roden a Lucie Benešová. | Zdroj: TV Nova

U povedené české komedie se vyplatí vypnout mozek a nechat se jen tak unášet pohodovou atmosférou, jinak byste si totiž mohli všimnout i nejednoho pochybení. Když např. policisté navštíví Honzu a Jirku v pražském bytě, kde by měl být vypnutý proud, klidně a bez problému zazvoní. Nebyl to přitom zdaleka jediný přešlap v souvislosti s policií. Ve scéně, kdy muži zákona najdou Honzu, si policista Mirek (Kamil Švejda) postěžuje na bolest zad a ukáže přitom na levý bok. Honza mu oznámí, že jde o žlučník, ale ten se nachází na pravé straně.

Ani hlídce dopravní policie v polích se nevyhnul úsměvný omyl, když se ve filmu ukázala se špatným hodnostním označením. Policie ČR má od roku 1991 zavedený typ 8cípých hvězdiček, zatímco filmový podporučík má 5cípé. Navíc se hlídka nikdy neskládá z dvojice, kterou by tvořili podporučík s nadstrážmistrem.

Kroje, za které by se Moraváci asi styděli

Václav Postránecký v komedii ztvárnil vinaře Michalicu, který v jedné scéně prohlásí, že se ve vesnici, kde bydlí strýc František, večer koná krojový ples. Ty však obvykle probíhají v zimě, zatímco v létě se mohly pořádat nanejvýš krojové hody.

Tereza Ramba (Voříšková) a Kryštof Hádek v krojích
Tereza Ramba (Voříšková) a Kryštof Hádek v krojích | Zdroj: TV Nova

K Moravě tradiční kroje neodmyslitelně patří, ovšem na těch, které na sebe oblékli hlavní hrdinové, by se dal objevit nejeden nedostatek. Sukně a rukávce nebyly naškrobené, v důsledku čehož nemohly správně držet tvar. Naškrobené a jinak zavázané by měly být i mašličky na košilích Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera, ale zdá se, že na to tvůrci nějak pozapomněli. Tereze Voříškové pak scházel spodní díl rukávců a tzv. kokeš (ženskou pokrývku hlavy) měla vražený příliš do čela.

Oblečení se samo mění a vyhýbá burčáku

Že výběr vhodného oblečení zřejmě nebyl silnou stránkou tvůrců, potvrzuje i postava Kláry, která přijde Honzovi pomoct se sběrem vína v tmavém, fialovém tričku, ale jen o pár záběrů dál bude mít najednou žluté.

Také kluci mají pravděpodobně kouzelná trička. Sice nemění barvy, ale když v autě exploduje burčák a dvojice pak myje auto u jezu, zůstanou zázračně čistá navzdory tomu, že všechno ostatní je kompletně špinavé.

Kéž by svůj trik prozradili panu policistovi, kterého v jedné scéně vytáhne Honza ze sklepa a jehož kolena budou špinavá od hlíny ještě předtím, než vůbec dopadne na zem před domem. Někdy holt člověk neuhlídá všechno.

Zdroje článku: