Kultovního Vymítače ďábla provázela při natáčení jedna katastrofa za druhou

Kultovního Vymítače ďábla provázela při natáčení jedna katastrofa za druhou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vymítač ďábla patří dnes již do zlatého fondu kinematografie. A je považován za dokonce jeden z nejlepších hororových snímků. Co všechno jste o tomhle slavném filmu ještě nevěděli?

Z posedlé holčičky hvězdou

Snímek z roku 1973 vznikl podle knižní předlohy amerického spisovatele Williama Petera Blattyho. Stejnojmenný román vznikl v roce 1971. Kniha vzbudila značný ohlas, producenti z Warner Bros si proto nemohli nechat jedinečnou příležitost ujít.

Hlavní roli démonem posedlé dvanáctileté Regan MacNeil si brilantně zahrála tehdy teprve čtrnáctiletá Linda Blair. Film z mladinké herečky udělal hvězdu, za roli si vysloužila Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

Otočil jí ovšem naruby i osobní život. Získaná popularita nebyla příliš příjemná, herečka uvedla, že se jí lidé na ulici báli. Těsně po premiéře se na herečku navíc sesypaly výhružné dopisy. Dostávala výhrůžky od křesťanských extrémistů. Musela proto mít vlastní ochranku, kterou jí produkce zařídila. Vše se uklidnilo až po půl roce.

Smrt, požár i facky při natáčení

Na film se stály fronty, jen ti nejotrlejší však paradoxně dokázali celý počin zhlédnout až do závěrečných titulků. Diváci v sálech omdlévali, někteří se údajně modlili a v panice prchali z kinosálu.

Ani herci to neměli při natáčení úplně jednoduché. Dodnes se tak spekuluje nad tím, že do natáčení se vložil samotný Pazuzu. Ať už věříte na děsivé prokletí či ne, faktem je, že od počátku natáčení až po premiéru v kině zahynulo celkem devět lidí, kteří měli s projektem něco společného. Scény také zachvátil požár, uchráněn zůstal pouze pokoj malé Regan.

Ostatně osazenstvo nešetřil ani režisér William Friedkin. Ten usiloval o maximálně autentické reakce. Nezdráhal se proto hercům „na place“ střílet za zády nebo je dokonce nečekaně fackovat, aby působili náležitě vyděšeně. Vlídněji se údajně choval k hlavní představitelce: Lindě vždy slíbil čokoládu, pokud se jí zrovna nechtělo natáčet.