Zlatý věk Netflixu: The 50 Best Movies na leden / XI. část

Zlatý věk Netflixu: The 50 Best Movies na leden / XI. část
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když je k řešení problémů přizvaná církev, je to vždy trochu ošidné a hledá se někde mezi nebem a peklem. A obyvatelé malého městečka musí přijít na to, co je příčinou jejich podivných událostí. Své problémy jiného rázu musel řešit i úspěšný sportovec, když chtěl začít nosit dámské šaty.

Půlnoční mše

  • USA, 2021, hororová minisérie, 7 epizod, hodnocení 68%

Středobodem celé série je postava faráře, který se potýká s křesťanskou mytologií. Přes pomalý rozjezd si celý příběh nakonec vysloužil vesměs dobré recenze. Pokud se prokoušete prvními zdlouhavými epizodami, které mají zbytečně dlouhou stopáž přes jednu hodinu, tak se nakonec dočkáte i zajímavého děje. Seriál ukazuje, jak fanatická náboženská víra dokáže dezinterpretovat úplně cokoliv, aby si pohled na svět přizpůsobila svým cílům.

Děj je umístěný do menší ostrovní komunity, ve které se začnou dít menší změny a podivné události. A každý z obyvatel si tyto události vysvětluje po svém. Dojde na hloubkovou analýzu samoty, izolace, víry, náboženství, davového šílenství a kultu. Hororová hrůza tak nakonec vychází ze samotných postav, které se ze začátku jeví jako velice přirozené a přátelské. Divák si je snadno oblíbí, a nakonec i chápe.

Asi nejzajímavější je dialog dvou postav, na téma, co očekávají po smrti. Série se bude líbit především těm divákům, kteří mají rádi brilantní a chytré dialogy.

Neslýchané: Caitlyn Jenner

  • USA, 2021, životopisný dokument, hodnocení 72%

Film je ohlédnutím za životem kontroverzního sportovce Bruce Jennera, který byl svého času nejslavnější transgender celebritou na světě. Dnes žije svůj život jako Caitlyn Jenner (na úvodní fotografii), společenská hvězda, účastnice reality show a bývalá kandidátka na kalifornského guvernéra.

Na letních OH v Montrealu v roce 1976 získala Caitlyn, tenkrát ještě jako Bruce, zlato v desetiboji a vytvořila nový světový rekord.

Jenner funguje ve filmu jako vypravěčka svého životního příběhu.

Prostor zde mají i další postavy, jako bývalá manželka a nejstarší dítě. Až v roce 2015 Jenner dostala odvahu a veřejně se přiznala ke své pravé identitě.

První polovinu dokumentu tvoří historické záběry ze sportovního prostředí, kde se Bruce Jenner pohyboval. Jde hlavně o dvoje OH a potom záběry z trochu monotónního života plného usilovné a nikdy nekončící dřiny. Je zde také zmíněna jeho role otce a manžela. Druhá polovina filmu už je o Caitlyn a o nové identitě, kterou si vytvořila.

Zdroj: