Jan Vlasák slaví osmdesátiny. Před lety si herec s nezaměnitelným hlasem zahrál v Ulici

Jan Vlasák slaví osmdesátiny. Před lety si herec s nezaměnitelným hlasem zahrál v Ulici
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes, 3. února 2023, slaví oblíbený český herec a dabér Jan Vlasák úžasných osmdesát let. V poslední době zazářil v několika seriálech, např. ve Špuntech na cestě nebo v Hlavě Medúzy. Zřejmě jen málokdo si ale vzpomene na jeho malou roli v seriálu Ulice, kde se sešel s Lenkou Termerovou.

Jan Vlasák hojně hraje i dabuje

Známý český herec Jan Vlasák je divákům známý z četných filmů, seriálů i z divadelních prken. Za svou bohatou kariéru divadelního herce ztvárnil neskutečné množství rolí, mezi něž patří mj. Hamlet, Othello nebo Cyrano z Bergeracu.

Vyjmenovat všechny jeho filmové a seriálové role by vyžadovalo opravdu velkou spoustu místa. Zmiňme tedy alespoň ty z posledních let. Zahrál si kupříkladu ve filmech Gangster Ka (2015) a Gangster Ka: Afričan (2015), v životopisném dramatu Šarlatán (2020) nebo v novém sci-fi filmu Bod obnovy (2023). Hlavu rodu Valentových si zahrál v historickém seriálu První republika (2014–2018), dále účinkoval v seriálech Bez vědomí (2019), Hlava Medúzy (2021), Špunti na cestě (2022) aj.

Jan Vlasák na premiéře hry Ze života Čapka. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Často také pracuje v rozhlase a dabingu. Jeho hlasem mluví např. Arthur Weasley ve filmech o Harrym Potterovi, Henry v Paddingtonovi, Winston Churchill v úspěšném seriálu Koruna nebo také C. Montgomery Burns v novějších sériích Simpsonových. V roce 2013 byl za roli inspektora Javerta ve snímku Bídníci (též Ubožáci, 1982) nominován na Cenu Františka Filipovského, právě za nejlepší mužský herecký výkon v dabingu.

V Ulici si zahrál tatínka Marty Seidlové

Jan Vlasák se v seriálu objevil poprvé ve středu 11. dubna 2012, a to po boku Lenky Termerové.

Společně si zahráli seriálové rodiče Marty Seidlové (Petra Jungmanová). Přemysl a Blanka Kohákovi byli havlíčkobrodští usedlíci, kteří se v Ulici neohřáli dlouho, ale stihli způsobit docela velký povyk. Marta pro ně byla vymodlenou dcerou, jediným dítětem. Vzali se hned po promoci, ale ona se narodila až o několik let později, když Blance bylo 28 a Přemyslovi 30 let. Oba nabyli dojmu, že Libor Seidl jim jejich holčičku vzal. Stejně tak jim začalo připadat, že Amálie jim krade Mikiho. Ten byl jejich prvním vnoučetem – a navíc chlapec, takže ho pokládali za pokračovatele rodu.

Úlohu Přemysla Koháka přijal Jan Vlasák s radostí nejen proto, že se mu líbila a připomínala mu situaci, kterou doma sám zažíval s vnukem Davidem, ale také proto, že ho těšila práce s kolegyní Lenkou. Dalším důvodem byl prostý fakt, že herec prý potřebuje trénovat, aby svou profesi nezapomněl.

Pan Kohák pocházel z rodiny váženého lékaře a velkého vlastence, jenž mu snad právě proto dal jméno Přemysl. To, co Libor provedl Martě, bylo pro Přemysla naprosto nepřijatelné. Jeho skutek odporoval morálním zásadám a nedal se ničím omluvit. Jistě si vzpomenete, že Libor si pořídil dítě se svou milenkou, zdravotní sestrou Karolínou, a příšerně tím manželce ublížil. Po rozvodu zůstal v bytě sám, zatímco Marta se odstěhovala k rodičům do Havlíčkova Brodu.

Ke krásným kulatinám přejeme panu Vlasákovi mnoho štěstí, zdraví a radosti.

Zdroje článku: