Thelma a Louise: Vzpomínka na kultovní filmový trhák Ridleyho Scotta, který vznikl před 30 lety

Thelma a Louise: Vzpomínka na kultovní filmový trhák Ridleyho Scotta, který vznikl před 30 lety
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tento film se zapsal do historie jako „feministický manifest mimořádného významu“. Jde o stále aktuální příběh hlubokého přátelství mezi dvěma ženami, které spojilo to, že dostaly od života mnoho kopanců. Film ani po třiceti letech neztratil nic ze své důraznosti a upozorňuje na problémy žen.

O ženách hlavně pro ženy

Námět k filmu Thelma a Louise napsala žena, hlavní role hrají ženy a jde o snímek určený především pro ženské publikum. To ale neznamená, že by si tento nestárnoucí příběh nemohli užít i muži.

V hlavních rolích se jako Thelma Dickerson představila Geena Davis a Louise Sawyer si zahrála Susan Sarandon.  Mladé ženy jsou přítelkyně a ani jedna nemá život, který by se alespoň vzdáleně podobal tomu, co si vysnily. Aby alespoň na chvíli unikly ubíjejícímu stereotypu, rozhodly se udělat si víkendový výlet ve dvou a starým kabrioletem procestovat kus venkova.

To, co vypadalo jako bezstarostná jízda, se mění v noční můru v okamžiku, kdy se neznámý muž pokusí znásilnit na parkovišti Thelmu. Louise svou přítelkyni brání, a protože sama byla v minulosti obětí násilí, její reakce vyústí v zabití agresora. Ženy jsou přesvědčeny, že ve světě mužů, ve kterém žijí, by od soudu odešly na mnoho let do vězení a rozhodnou se situaci řešit útěkem do Mexika. A tak začíná bláznivá jízda dvou žen.

Zájem o malou vedlejší roli

Do cesty se jim na chvíli připlete i Brad Pitt, který si zahrál stopaře JD. O tuto maličkou roli stálo překvapivě mnoho hvězd (Williem Baldwin, George Cloney, Robert Downey Jr.). Nakonec roli dostal neznámý Brad, protože se za něj přimluvila Geena Davis. Herec se jí natolik líbil, že rázně odmítla dublérku na ty nejžhavější scény. Šeptá se, že ti dva spolu prožili hodně vášnivý románek.

Sám Brad na natáčení vzpomíná jako na první práci, kde se ocitl mezi celebritami a měl pocit, že všichni přesně vědí, co mají dělat, jen on ne. Při točení milostných scén se údajně hodně styděl a strašně se potil.

Úspěch u diváků i kritiků

Osud Thelmy a Louisy ve filmu prochází přes dobrodružný žánr až po tragický konec. Ridley Scott měl v zásobě několik alternativních konců a studio prosazovalo pozitivní konec. Nakonec to byla Susan Sarandon, která prosadila tragický konec, protože věřila, že je to nejlepší možnost, jak dodat příběhu konec, který podtrhne celou atmosféru příběhu.

Celý dojemný příběh doprovází hudba Hanse Zimmera a velkolepé dílo ani dnes neztratilo nic ze svého svěžího tempa a naléhavosti poukazovat na práva žen.

Na Oscarech v roce 1992 snímek posbíral 6 nominací a triumfoval v kategorii Nejlepší původní scénář. Scénář uspěl i na Zlatých glóbech.

Filmové střípky:

• Během natáčení bylo použito celkem 5 identických kabrioletů z roku 1966.

• V závěrečné scéně bylo 24 policejních aut a 3 vrtulníky.

• V roce 2016 byl film zařazený do filmového registru Národní kongresové knihovny jako kulturní dědictví pro další generace.