Celebrity pod lupou: Josef Zíma je sice více zpěvákem než hercem, ale rozhodně vytvořil jednu nezapomenutelnou roli

Celebrity pod lupou: Josef Zíma je sice více zpěvákem než hercem, ale rozhodně vytvořil jednu nezapomenutelnou roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Laskavý a pohledný princ, který se romanticky dvořil princezně Ladě v podání Marie Kyselkové v pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele, rozhodně o fanynky nouzi neměl a v mládí byl velice šarmantní. On měl ale své srdce otevřené jen jedné ženě, s níž měl dokonce ve slavné pohádce hrát.

Stačila jedna role prince a Josef Zíma (91) se stal oblíbeným hercem hned pro několik generací divaček. Ve své roli prince, třeba na rozdíl od Pavla Trávníčka, působil jako opravdový aristokrat. Vzpřímený, důstojný, vždy dokonalý gentleman.

Josef Zíma nenaplnil očekávání svých rodičů a nešel v jejich stopách. Byli učitelé. Jeho otec byl navíc uznávaný logoped. V jejich synovi se však prosadily zapomenuté geny z otcovy rodiny a stejně jako strýc, i Josef propadl kouzlu hudby. Zkusil sice studovat gymnázium, ale nebyl zrovna vzorný žák, a tak mu rodiče dovolili přestoupit na konzervatoř. Od života chtěl však víc, a tak nastoupil ještě ke studiu na DAMU.

Na škole se potkal s Vladimírem Brabcem a s Petrem Haničincem. A co víc, potkal tam svou jedinou životní lásku. Osudovou ženou byla Eva Klepáčová, kterou si vybavíte jako hubatou Káču z pohádky Hrátky s čertem.

Eva byla z umělecky založené rodiny a na DAMU nastoupila už s malou divadelní praxí, protože již hrála menší role. Na školu se hlásila později než Zíma a on byl tenkrát jako zástupce studentů u přijímacích pohovorů. A hned si padli do oka. Jen Eva se nemohla dívat do očí. Na školu ji nakonec přijali a během studia se oba spřátelili, nakonec i zamilovali.

Po škole však každý dostal jinou hereckou příležitost. Zíma šel do angažmá v Benešově, Eva zamířila do Liberce. Ani velká vzdálenost je nerozdělila a když po vojně dostal Zíma nabídku do pražského divadla ABC, Eva za ním přišla do Prahy, kde nastoupila v Realistickém divadle. Vzali se v roce 1958 a krátce poté dostali oba od Martina Friče nabídku na hlavní role ve zmíněné pohádce. Jenže Eva už čekala dceru Zuzanu, a tak si zlatou hvězdu lepila na čelo Marie Kyselková.

Zatímco Eva plnila mateřské povinnosti, kolem Josefa se začaly motat kvůli zmíněné roli davy fanynek a manželství neprocházelo zrovna růžovým obdobím. Přestože Eva byla hodně tolerantní a Zíma přiznal, že nebyl „úplně svatý“, situace nakonec vygradovala, když měl Zíma autonehodu.

Vlivem mikrospánku se Zíma vyboural a těžce zranil kolegyni Juditu Čeřovskou. Ještě hůře dopadl další spolujezdec – režisér František Jungwirth, který zraněním podlehl. Zíma od soudu odešel s podmínkou a s povinností nahradit škody.

Jeho manželka to nesla ještě hůř než on a psychické problémy ji dohnaly k pokusu o sebevraždu. Vyskočila z okna. Na poslední chvíli jí matka vytrhla dceru, kterou měla v náručí. Pád sice přežila, ale duši jí lékaři už uzdravit nedokázali. Josef Zíma jí stál celý život po boku, a to i v okamžiku, kdy se její psychický stav hodně zhoršil a zůstala upoutaná na lůžku. Prožili spolu v dobrém i ve zlém 59 let.

Hlasy obou manželů si můžeme připomenout v původním dabingu pohádky Mrazík, kde Zíma daboval Ivánka a jeho manželka Nastěnku.

Pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele si můžete připomenout na platformách prima+ a VOYO.

Zdroje článku: