Cesta do pravěku: Čtyři dětští hrdinové by dnes byli hvězdami, ve své době však upadli v zapomnění

Cesta do pravěku: Čtyři dětští hrdinové by dnes byli hvězdami, ve své době však upadli v zapomnění
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stejně jako Jules Verne se i Karel Zeman svým dílem vrátil do dětských let. Jeho film se stal inspirací pro celou řadu dalších fantastických snímků, mj. třeba pro Jurský park. Během návštěvy ČR vyjádřil Steven Spielberg úžas nad tím, jak mohl Zeman vytvořit takový snímek již v roce 1954.

Film byl primárně určen pro dětské publikum a měl kromě zábavy přinést také znalosti formou, kterou děti přijmou. Šlo vůbec o první celovečerní hraný film režiséra, scenáristy a výtvarníka Karla Zemana. Pro svou výjimečnost se ihned stal kultovním dílem pro řadu generací malých i dospělých diváků. Pronikavý úspěch zaznamenal též v cizině a předurčil i postavení Karla Zemana jako předního trikového tvůrce světového formátu.

Jednoduchá zápletka přináší překvapivě zábavný a napínavý příběh, a to především zásluhou trikových záběrů s loutkami, které byly inspirovány kresbami Zdeňka Buriana. Ač se dnes tyto triky zdají jako naivní a dávno překonané, jde stále o kus filmové historie. Rozhodně mají své kouzlo, které milovalo několik generací dětí.

Čtveřice chlapců se na loďce vydá poznat historii planety Země, protože nejmladší z nich nemůže pochopit, že trilobit, nalezený jako zkamenělina, skutečně kdysi žil. Jeskynní řekou se malí dobrodruzi dostanou do doby ledové (čtvrtohory), pak přes třetihory a druhohory až do prvohor (karbon a silur), kde benjamínek ke své zkamenělině přidá opravdového trilobita.

Film se stal hitem i v USA

V 60. letech byl film v USA upraven pro tamní distribuci jako A Journey to the Beginning of Time (Cesta do počátku času). Byl přetočen začátek a závěr filmu (na cestu se chlapci vydají z newyorského Central Parku a na jejím konci je čeká velký třesk a vznik planety) a v přetočených sekvencích účinkovali jiní herci, zabíraní zezadu. Postavy byly také přejmenovány a děj byl o téměř půl hodinu zkrácen. V New Yorku promítalo film 96 kin najednou. To se žádnému československému režisérovi předtím ani potom už nepodařilo.

Čtveřice dětských představitelů, Vladimír Bejval, Petr Herrmann, Josef Lukáš a Zdeněk Husták, se při natáčení v rozmezí let 1953–1955 viděla na bezmála půl století naposledy. Podruhé se setkali až po 48 letech, a to u příležitosti fotografování v Národním muzeu.

Film si odnesl i několik festivalových cen a v roce 2018 byl digitálně restaurován a znovu uveden v kinech.

nejmladší z dětských herců
Nejmladší z dětských herců, Vladimír Bejval. | Zdroj: © Česká televize

Vladimír Bejval (zemřel 2011) byl nejmladším z dětských herců. Objevil je ještě v několika snímcích. V pohádce Pyšná princezna si zahrál syna uhlíře, u kterého se schovával Miroslav s Krasomilou. Pro buržoazní původ nesměl studovat, a tak se vyučil soustružníkem. Po roce 1968 odešel s rodinou do USA. Zde si splnil svůj sen a postavil si na samotě v Coloradu srub. Na sklonku života se však ocitl v Praze, kde v nedožitých 70 letech zemřel.

Petr Herman (zemřel 2018) u herectví zůstal. Filmaři ho jako dítě objevili v Dismanově rozhlasovém sboru. V herecké kariéře se věnoval hlavně divadlu. Zahrál si například ve filmech Sokolovo, Osada Havranů nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Josef Lukáš (83 let) u herectví nezůstal, a kromě dokumentu z roku 2015 Filmový dobrodruh Karel Zeman už se před kamerou neobjevil. Ženatý otec dvou dětí žil a pracoval v Praze, později i v Rostoklatech u Českého Brodu. Pracoval jako technik v leteckém opravářském podniku a zkusil to také jako místostarosta a starosta v letech 2006 až 2010.

Ani Zdeněk Husták v herectví nepokračoval. Rodák ze Zlína zemřel během natáčení zmíněného dokumentu o Karlu Zemanovi ve věku 74 let.

Film je k vidění 8. 4. v 13.50 na ČT2.

Zdroje článku: