Vetřelci (1986): Sigourney Weaver se dočkala milionu dolarů

Vetřelci (1986): Sigourney Weaver se dočkala milionu dolarů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Trvalo celých sedm let, než se po úspěšném thrilleru Vetřelec z roku 1979 objevilo v kinech jeho pokračování. Přípravy druhého filmu pozdržela tahanice producentů s filmovým studiem 20th Century Fox o zisky z distribuce snímku prvního. Studio navíc dlouho nechtělo na další natáčení uvolnit peníze, protože by to bylo "moc drahé".

Producentům bylo nakonec po únavném vyjednávání řečeno, že dostanou finanční prostředky na nový film, když se vzdají nároků na zisky z "jedničky". Nezbylo jim, než takovou nabídku přijmout a doufat, že druhý snímek bude ještě větší trhák než ten první. 

Přípravy Vetřelců se tentokrát ujal režisér James Cameron se svou tehdejší partnerkou Gale Anne Hurd. Oběma bylo jasné, že se v pokračování vesmírného dramatu musí opět objevit Sigourney Weaver a o jiné herečce ani neuvažovali. S tímto plánem se nijak netajili, což se Foxu opět nelíbilo. Sigourney Weaver se tím totiž ocitla v pozici nenahraditelné hvězdy, která pro sebe může vybojovat lepší honorář. 

A opravdu ho vybojovala. Zatímco v případě prvního Vetřelce ji studio odbylo 35 tisíci dolary, tentokrát jí muselo zaplatit celý 1 milion USD a podepsat s ní smlouvu na provize z distribuce. James Cameron s Gale však tento honorář považovali za plně zasloužený. Vetřelci se přeci měli stát světovým hitem a byla by ostuda, kdyby jejich hlavní hvězda měla pracovat za pár tisíc. 

Lakota studia 20th Century Fox však neskončila ani poté, co Vetřelci obrazně zbourali biografy. Producenti jeho zástupce opět obvinili z "kreativních účetních machinací", kterými filmové tvůrce připravili o zisky. K žalobě se připojil i sám režisér Cameron.