Ve čtvrteční Ulici odvezou Vildu do nemocnice a Žofka odmítne antikoncepci

Ve čtvrteční Ulici odvezou Vildu do nemocnice a Žofka odmítne antikoncepci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čtvrteční epizoda Ulice bude minimálně pro rodinu Nyklových velmi napínavá. Zatímco Vilma se bojí, že v ní Vildovi přátelé uvidí zlatokopku, Vilda sám je chudák odvezen do špitálu poté, co ho na procházce zmohlo schodiště. Ani Žofka nebude mít dobrý den, matka ji zaskočí nepříjemnou žádostí.

Cvičení ve Vildově případě nevede ke zdraví

Vilda si vyrazí na procházku, zatímco Vilma bude osaměle vysedávat ve svém bývalém bytě, než se rozhodne navštívit přátele v domově důchodců. Lumír jí vysvětlí, že každý chlap občas potřebuje prostor jen pro sebe. Vilda byl zvyklý žít sám a je možné, že už mu mámina přítomnost někdy leze na nervy. Máti o synova moudra pochopitelně nestojí a rychle ho z bytu vypakuje.

Než se vydá do domova, poprosí vnučku o radu ohledně žádosti o ruku. Vlastně by si Vildu ráda vzala, ale děsí ji představa, jak se na to budou tvářit obyvatelé Čerčan. Vildova sousedka se na ni už teď nepřátelsky mračí. Jistě si stejně jako ostatní myslí, že paní Nyklová je nějaká zlatokopka z Prahy, která jde po Vildovu majetku. On má koneckonců domek se zahradou a také sad. Byla to ale přece ona, kdo mu půjčil peníze na operaci jezevčíka, připomene Vendula. Ano, jenomže o tom v Čerčanech nikdo neví.

Zatímco Vilma se zajde odreagovat za přáteli, Vilda se vrátí z procházky, během níž se neprozíravě pokusil zdolat schody. Už ve středu Kateřině prozradil, že se snaží dostat do formy, aby na Vilmu zapůsobil, ale zdravotně mu to rozhodně neprospívá. Ve čtvrtek se mu udělá natolik zle, že Vendula s Máriem raději zavolají záchranku. Vildu odveze sanitka a Kateřina s Vendulou si lámou hlavu, jak to co nejšetrněji oznámit babičce, až se vrátí z domova, aby to s ní rovnou neseklo taky. Nejlepší bude hodit tu povinnost na Lumíra, který ji za Vildou odveze.

Vilmu vážnost situace samozřejmě vyděsí. Bez váhání se s Lumírem rozjedou do nemocnice, ale nerudná sestra je odpálkuje s tím, že nejsou příbuzní, tudíž jim nesmí sdělovat žádné podrobnosti o stavu pacienta. Vilma jen letmo zahlédne Vildu, když ho provezou kolem ní. Přístup lékařů i sester ji rozčílí. Chudák Vilda už na světě nemá nikoho kromě jezevčíka, měl by se snad po informacích o jeho zdravotním stavu pídit pes? Jak na tom Vilda ve skutečnosti je?

Pobyt na chatě ohrozí nová podmínka Duškové

Když už se zdálo, že by Žofka a Michal mohli v létě vyrazit na chatu za bdělého dozoru souseda Kaštana, objeví se na jejich cestě nová překážka. Dívčina máma Bohunka byla sice ochotná dceru pustit, bude-li Kaštan přítomen, nyní však přijde s další podmínkou, na kterou Žofka nebude chtít přistoupit. Dušková totiž žádá, aby začala brát hormonální antikoncepci. Michal nechápe, v čem je problém. Žofka ale prohlásí, že do sebe za žádnou cenu nehodlá cpát takové svinstvo.

Opodál sedící Bára před bratrem poznamená, že ona sama antikoncepci užívá. Ne že by z toho byla nadšená, ale klady v jejím případě převážily nad zápory. Teoreticky by si o tom se Žofkou mohla promluvit, ale nechce. Tohle je věc každé dívky, o níž si musí rozhodnout sama.

Zdroj článku:
  • Autorský text