Třetí patro: Některé předrevoluční seriály už upadají v zapomnění

Třetí patro: Některé předrevoluční seriály už upadají v zapomnění
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Paradoxně se tyto předrevoluční oddechovky reprízují více na Slovensku než u nás. Přitom z řemeslného hlediska šlo o poctivou filmařinu. Zajímavé je i si připomenout některé z herců, z nichž se stali už uznávaní profesionálové.

Třetí patro natočil Karel Smyczek, který nic v přípravě nepodcenil. Nechtěl vypadat jako hlupák, který točí o mladých lidech a nic o nich neví. Herecké obsazení bral jako zásadní věc. Mistra odborného výcviku na učňovské škole měl původně hrát Martin Stropnický, ale režisér si nakonec prosadil o šest let mladšího Vaculíka, který byl vycházející hvězdou. Scénář předepisoval scénu, kdy si mistra spletou s učněm. Stropnický už byl přece jen starší, a tak by nepůsobila scéna věrohodně.

Režisér sáhl pro mladé talenty na konzervatoř a na DAMU, ale nebylo úplně snadné udržet na natáčení pořádek. Pro větší zatraktivnění seriálu na maturitním večírku učňáku vystoupil Michal David a legendární Kroky Františka Janečka.

Mezi rošťáky, jako byl Jiří Langmajer, Michal Dlouhý, Jan Antonín Duchoslav, Daniel Landa nebo Igor Chaun, se objevil i jeden mladý herec, který k natáčení přistupoval velmi svědomitě. Byl to Jan Potměšil. Během natáčení se ještě připravoval na studium na Institutu tělesné výchovy a sportu UK.

Nad rolí alkoholičky a potvory jásala Ljuba Krbová. Jako Eva Mádlová se konečně mohla ukázat ve své první záporné roli. Všechny kamarádky si pochvalovaly, jak dobře se mrchy hrají, ale ona zatím se svým milým obličejem hrála jen samé dobračky.

Nakonec poznala i stinnou stránku popularity. Český divák si rád ztotožňuje herce s postavou, a tak se dočkala i naprostého opovržení. Dokonce ji v bufetu odmítla obsloužit mladá prodavačka.

Vaculík se tak snažil zapadnout mezi své seriálové svěřence, že během natáčení začal hodně pít a kouřit. Sám popsal, že z toho byl opuchlý a zavodněný. Když mu režisér řekl, aby alespoň během natáčení zatahoval břicho, hodně se zastyděl.

To Jan Antonín Duchoslav si natáčení užíval. V seriálu byl šéfem party učňů třetího ročníku a z průšvihu do průšvihu šel před kamerou i mimo ni. Hned po natáčení nastoupil na povinnou vojenskou službu, ale ani vojna ho nezklidnila. Nakonec ho vojenský soud poslal za šikanu nováčků na 10 měsíců za mříže. Ve vězení byl jen pár dnů, neboť jej před vykonáním trestu zachránila prezidentská amnestie.

Seriál je také smutnou vzpomínkou na jednu z posledních rolí herečky Markéty Fišerové. Pár měsíců po natáčení ji postihla náhlá mozková příhoda, a tak byl s herectvím konec.

Zdroje článku:
  • Staré dobré časy 10/23, vydavatel RF Hobby,
  • Autorský text