Hody, hody, Itálie nám nadělá škody: Martina a Kateřina se ve středeční Ulici přou o velikonoční menu

Hody, hody, Itálie nám nadělá škody: Martina a Kateřina se ve středeční Ulici přou o velikonoční menu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nádivka, mazanec, beránek – pro někoho nutnost, pro jiné nudná klasika, která potřebuje inovaci. Martina by ráda vzala letošní velikonoční menu v hospodě do vlastních rukou, ale má to háček v podobě její neústupné mámy. Mezitím si Eva bere do hlavy obzvlášť podivný nápad, výlet k van Ruyterovým.

Ančovičky o Velikonocích jen přes Kateřininu mrtvolu

Blíží se Velikonoce, což jsou pro mnohé z nás svátky jara, klidu, pohody a hlavně zaslouženého odpočinku od práce. Neplatí to ale pro kuchařku Martinu, která se bude muset v hospodě otáčet víc než obvykle, protože kromě běžného jídelníčku ji čeká příprava slavnostního menu. Trápí ji však, že se bude muset držet máminých tradičních požadavků na nádivku a podobně nudná jídla, u kterých vůbec nebude moct popustit uzdu fantazii a kreativitě. Je s tím v podstatě smířená, dokud jí její přítel Jirka nenasadí brouka do hlavy a nepřesvědčí ji, aby se Kateřině vzepřela.

Martina bude ochotná se s mámou třeba i pohádat, aby si prosadila speciality, které jsou v Itálii považovány za tradiční. Kateřina z nich ale u českého stolu nebude nadšená. Zahrnují např. jehněčí s ančovičkami nebo podezřelou pizzu s mnoha druhy sýrů a zároveň se skořicí. Kolik odvážlivců to v běžné hospodě asi bude chtít ochutnat? Minimum. Nehledě na to, že paní Dubovská má už teď podnik doslova narvaný rezervacemi na klasické pokrmy. Lidé tady chtějí to, co dobře znají, žádné experimenty.

Když ale Kateřina uvidí, jak dceři září oči při myšlence, že se během vaření umělecky vyřádí, nemá to srdce ji rovnou odmítnout. Slíbí jí, že se pokusí nalézt nějaký kompromis, ale upřímně řečeno – žádný ji nenapadá. Připravovat klasické i pokusné menu by se spolu s obvyklým jídelníčkem nedalo stihnout. Lumíra napadne, že by tedy Martina mohla uvařit běžná česká jídla a alespoň jeden chod z toho udělat podle sebe, v italském stylu. Stejně však bude zklamaná a její máma si to uvědomuje, jen zkrátka nemůže riskovat a dopřávat dceři více prostoru, ne takhle těsně před samotnými svátky.

Lumír pak dostane ještě jeden nápad. Co kdyby Martina uvařila přesně to, co si přeje, ale jen pro širší rodinu? Mohli by pozvat Vendulu s Pavlem a také Mária s Ájou, všechno společně ochutnat a zjistit, jestli by se to příští rok o Velikonocích nedalo využít i v hospodě. Bude Kateřina s takovým návrhem souhlasit? Jak si Jirku Hložánka podá za to, že celé tohle dohadování prakticky způsobil?

Eva si potřebuje nutně zajet do Amsterodamu

Prezentuje to jako příležitost k rodinné dovolené. Nemusejí přece pořád sedět doma. Miloš ale za manželčiným plánem větří jinou, záhadnou příčinu. Chce snad Eva mermomocí do Nizozemska kvůli jeho někdejší zálibě v Justine? Uvědomuje si, jaké napětí by jejich návštěva u van Ruyterových mohla vyvolat? Nehledě na to, že ani on, ani Eva se nedomluví anglicky.

Eva má opět pocit, že ji Miloš dost nepodporuje.
Eva má opět pocit, že ji Miloš dost nepodporuje. | Zdroj: TV Nova

Miloš zkrátka odmítne zavolat do Amsterodamu a drze se pozvat. Eva tvrdošíjně prohlásí, že si tam zajede sama. Opravdu věří, že se jí podaří prodat Holanďanům své zázračné doplňky stravy? Proč by se tam jinak takhle hnala?

Zdroj článku:
  • Autorský text